Élet-Stílus

Leszállhatunk a Colosseum mélyébe

Júliustól látogatható lesz a római Colosseumnak eddig sose látott része, megnyitják ugyanis az aréna alatti szinteket, ahol a gladiátorok és az állatok készültek a halálos küzdelemre.

Ave Caesar, morituri te salutant! – a halálba induló gladiátorok így üdvözölték a Colosseum nézőterén ülő császárt. Az ókori Rómában – és a később erről szóló filmekben is – gyakori jelenet az amfiteátrum közepén hangzott el, amikor az életükért küzdő harcosok kivonultak az arénába. Az ellipszis alakú Colosseum színpadára – függöny hiányában – az aréna alól léptek ki.

Az ötven méternél is magasabb, háromszintes amfiteátrum ugyanis a földszint alatt is folytatódott. A Colosseumnak ezt a részét az ókorban is csak az itt dolgozók ismerték, később pedig kizárólag a régészek. A nagyközönség előtt eddig teljesen ismeretlen volt.

Júliustól lesz látogatható a Colosseum “köldöke”. Az a ma is a föld alatti meghúzódó rendszer, ahol az előadáson fellépő gladiátorok, táncosok és állatok készültek. A színpad alatti szinteken öltözők, ketrecek, folyosók, díszletek, raktárak sorakoztak. Emelőszerkezeteket, süllyesztőket rejtett az alagsor, valamint csatornákat a vízzel megtöltött színpad kiürítésére. Ezeken folyt el annak a 16 ezer vadállatnak a vére is, melyeket Traianus császár alatt, a Dacia meghódításakor hirdetett 120 napos ünneplésen gyilkoltak le a Colosseumban.

A Flavius-dinasztia emelte amfiteátrumnak ez a része nem volt olyan pompás, színes és fényes, mint a színpad feletti. Állandó volt a nedvesség, elviselhetetlen volt a szenvedő emberek, állatok szaga, fényt egyedül a fáklyák adtak. Miközben a nézőtéren tapsoltak, itt feszültség uralkodott: az előadás számait előkészítő rabszolgák ide-oda rohantak, a díszleteket cipelték, a láncra vert állatokat vezették, a gladiátorok pedig isteneikhez imádkoztak. “Ez volt az igazi Colosseum, a fenti látvány előcsarnoka” – mutatta be a sajtónak a földalatti labirintust az amfteátrum régészeti igazgatója Rossella Rea.

A földalatti Colosseumnak egyelőre az egyharmada lesz látogatható előzetes helyfoglalással, korlátozott létszámú csoportban, idegenvezetővel. A mostani földszintről üvegfalú lift viszi le a látogatókat hat méter mélyre. Az aréna alatt az ókori teherszállító liftek épségben megmaradt sínjei láthatók, a színpadra emelhető panelek tartóoszlopai, az a kapu, melyen keresztül a vízicsatában részt vevő hajókat tolták színpadra. Júliustól a látogatók egészen az aréna közepéig juthatnak el: első alkalommal állhatunk a Colosseum páratlan látványt kínáló centrumában. Mint egykor a gladiátorok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik