Élet-Stílus

Facebook: áldás vagy átok a munkahelyen?

admin
admin

2010. 04. 29. 10:23

A vállalatok nem vallják be, hogy alkalmazottaik munkaidőben játszanak online játékokat és nézegetnek közösségi portálokat, a fejvadász cégek azonban rácáfolnak erre. A vállalati vezetők persze próbálják ellenőrzi az internethasználatot, és egyre elterjedtebbek a munkaidőmérő programok.

Az internet mára nem csak minimális szolgáltatás, hanem létkérdés. A legtöbben a munkahelyükön is használják az online nyújtotta előnyöket és nem csak munkaügyben.

Kíváncsiak voltunk, mit gondolnak a munkaadók arról a feltevésről, hogy alkalmazottaik munkaidőben előszeretettel keresnek fel közösségi portálokat és kihasználják az általuk nyújtott játékok örömeit. Lapunk kérdését valamennyi megkeresett cég hárította, sőt, kikérte magának a feltevést is. Egyetlen nevét nem vállaló cég nyilatkozott úgy, hogy az ilyen viszályok elkerülése miatt tűzfallal blokkolják például a Facebook megnyitását. Így elkerülhetik azt, hogy a dolgozók munkaidejükben kapáljanak tököt a Farmville alkalmazással, pókerezzenek, vagy barátaik fényképeit nézegessék, kommentálják.

Inkább elnézik

Az fn.hu által felkeresett fejvadászok rácáfoltak a vállalatok kijelentéseire. Fazekas Zsolt, a Hill International ügyvezetője ugyanakkor elismeri nehéz megmondani, hogy egy közösségi oldal látogatása éppen milyen okból történik. Előfordulhat, hogy egy Facebook-os chat-eléssel előkészít, esetleg köt egy jó üzletet a dolgozó – tételezi fel. Emellett a vállalatok is gyakran regisztrálnak közösségi oldalakon, akkor dolgozóik miért ne tehetnék meg?

Lipcsei András fejvadász, a Pendl&Piswanger tanácsadó cég ügyvezetõ igazgatója is azt mondta az Fn.hu-nak, előfordul, hogy a munkaidőt online játékokkal ütik el a dolgozók. Az erre szánt idő mennyisége azonban függ attól, hogy mennyire van leterhelve az alkalmazott. Ha felszabaduló idejében ismereteit bővíti, persze nem a játékok jóvoltából – az nem feltétlen rossz. A közösségi portálok látogatásával rákereshet cégekre, szervezetekre, melyek később kapcsolatteremtés szempontjából előnyt jelenthetnek.

Szekeres Katalin, a Manpower toborozási vezetője szerint tartalomszűréssel illetőleg tartalomblokkolással nem érdemes élni. Sokkal fontosabb a mértékletesség, mint a tiltás. A vezetők ilyen jellegű félelmeiket úgy küzdhetik le, ha csapatépítés során megbeszélik a dolgozókkal az internetes oldalak használatát – tette hozzá a Manpower toborozási vezetője.

Mint a drog

Székely András pszichológus is úgy véli egy dolgozó akkor játszik, ha nincs 100 százalékban leterhelve. Emellett az ember alapvetően társas lény. Ha nem felel meg számára az a közösség, amiben él, kialakít magának egy virtuálist, amelyet egy kattintással elhagy, ha akar – mondta a pszichológus. Napi 20 perc játék nem aggasztó, azonban hamar függővé válhat bárki, ez esetben a játék olyan, mint a drog.

Ahogyan egyes dolgozók óránként elszívnak egy szál cigit, majd hatékonyabban dolgoznak, vannak olyan dolgozók is, akik akkor lesznek hatékonyak, ha megnézhetik az emailjeiket vagy képeikre kapott kommentárjaikat, esetleg ellenőrzik mennyit nőtt az elvetett búza a Farmville játékban – fejtette ki Székely András.

Kontroll alatt a dolgozók

Több cég tűzfallal védekezik, de egyéb ellenőrző programok is léteznek már, amelyekkel akár a billentyűleütéseket követhetik. Az egyik legújabb program, – amely legális, és talán a leg- humánusabb módját kínálja az ellenőrzésnek – KKTT Munkaidő Mérés néven fut. A program beszereléséhez a munkavállaló beleegyezésére van szükség. Innentől kezdve a monitorozzák, milyen programokat használ (Word, Excel) és milyen oldalakat nyit meg (Facebook, iwiw).

Különlegessége, hogy a dolgozó kikapcsolhatja, ha személyes ügyeit intézi a neten. Ezzel az adott oldalt nem jelenti a rendszer, viszont a kikapcsolt időtartamot igen. A vezető emailen megkapja naponta részletesen és hetente, havonta összesítve a dolgozói aktivitását – tudtuk meg Kovács Károlytól, a K&K Tanácsadó és Informatikai Kft. értékesítési vezetőjétől.

Ennek a rendszernek nem az alkalmazottak „kizsigerelése” célja, hanem a szélsőségek kiszűrése. Azaz nem azokat buktatja le, akik naponta megnézik az e-mailjeiket, hanem azokat, akik például munkaidejük 70 százalékát szörföléssel töltik, valamint a túlterhelt kollégákra is felhívja a figyelmet – folytatta Kovács Károly.

Az sem elhanyagolható tény, hogy egy olyan dolgozó, aki napi 1-2 órát dolgozik és a többi idejét netezéssel üti el, rontja a munkamorált. Az értékesítési vezető ugyanakkor azt javasolja, hogy először a főnök próbálja ki a rendszert mert megdöbbentő szembesülni vele, hogy naponta hány órát töltünk az interneten. Jobb, ha a vezető előbb saját adataival kerül tisztába, mielőtt szabályokat alkot.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.