“Koppenhága többé nem a gasztronómiai földalatti utolsó állomása” – méltatta a teljesítményt a brit Restaurant Magazine, amely évente felállítja a világ ötven legjobb éttermének rangsorát. A lap Londonban tette közzé a 806 séf, vendéglős, szakújságíró és élelmiszer szakértő alkotta testület szavazása nyomán született legújabb listát. Mint Paul Wootton, a magazin szerkesztője hangsúlyozta: az idei lista azért izgalmas, mert jelzi, hogy mennyi fiatal, dinamikus séf gazdagítja új ötletekkel a világ gasztronómiáját.
A Noma újszerű skandináv konyhát kínál vendégeinek. Az elBulliból átigazolt 32 éves séf, René Redzepi többek között pézsmatulokkal, füstölt velővel, fogassal, éretlen fekete bodzával, szárított kagylóval és vízitormával kápráztatja el az ínyenc közönséget. A kikötői raktárból átalakított étterem persze nem a semmiből került elő, tavaly már a harmadik helyet foglalta el a rangsorban.
Az elBulli a második, a brit The Fat Duck (Kövér Kacsa) pedig a harmadik dobogóra állhatott az idén. Séfjeik, Ferran Adria (elBulli) és Heston Blumenthal (Kövér Kacsa) a molekuláris gasztronómia úttörőiként vívtak ki maguknak elismerést. A tudomány eszközeivel fejlesztenek ki új technikákat fogásaik megkomponálására. Többek között folyékony nitrogént, centrifugát, precíziós műszereket használnak forró zselék, grillezett gyümölcsök és olyan újdonságok előállítására, mint a sárgadinnye kaviár.
Adria januárban bejelentette, hogy jövőre két évre bezárja a boltot, mert szeretné megírni szakácskönyvét azokból az ételkülönlegességekből, amelyek konyháját világhírű gasztronómiai műhellyé tették. A Restaurant Magazine érdemei elismeréséül az idén alapított Az évized séfje címet adományozta neki.
A legjobb tíz étterem között négy spanyol szerepel a listán. Ázsia legjobbja a 24. helyre került Les Creations de Narisawa japán étterem. Az ötvenbe bekerült még két ausztrál vendéglő – mindkettő Sydneyből – és a kilencéves múltra visszatekintő ranglista történetében először egy mexikóvárosi is.