A világ lakosságának nagy része jelentős kávéfogyasztó, ami azt jelenti, hogy naponta legalább egy csésze kávéval adózik szenvedélyének. A serkentő hatású szer természetes formájában több növényben is előfordul, például a tealevélben, a kókuszdióban és a kávébabban is, legtöbbször mégis ital formájában vesszük magunkhoz. Legtöbbünknek napi 200 mg koffein meg se kottyan, ám azoknak, akik gyógyszert szednek, vagy érzékenyek a hatóanyagra érdemes odafigyelniük.
A legkevésbé férnek össze a koffeinnel az antibiotikumok és a tüdőtágító készítmények, a kockázatokról érdemes orvost megkérdezni. Néhány esetben a koffein ugyanakkor gyógyászati céllal alkalmazható: stimuláló hatással van a szívre és az érrendszerre, használható enyhe vízhajtóként, de nem szabad elfelejtkezni arról, hogy könnyen függőséget okoz.