Élet-Stílus

Máshogy kel a nap a hamutól

Tesz egy kört Magyarország felett az izlandi vulkánkitörésből származó hamu, és várhatóan vasárnap este hagyja el az országot. Egészségre káros mennyiség nem érkezik belőle, de a napkelténk és a napnyugtánk nagyon szép lesz.

A legfrissebb adatok szerint a korábban vártnál hamarabb, este 22-23 óra körül éri el Magyarország északkeleti határát az izlandi vulkánkitörésből származó hamu. A Kárpát-medence fölött azonban mozgása kissé lelassul, a szombati nap folyamán dél felé halad – tudta meg az fn.hu Fodor Zoltán meteorológustól, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársától.

Nem fogja azonban elhagyni az ország „légterét”, mert a megváltozott irányú szél délről északkeletnek fordítja vissza. Szemléletesen fogalmazva a porfelhő egy „U” alakot ír majd le Magyarország fölött vasárnap estig, a folytatás pedig azon múlik, milyen aktivitást mutat a közeljövőben a tűzhányó.
Látványos lesz

Jelenleg a hamufelhő zöme a középső légrétegekben, 2-3 és 6-7 kilométeres magasság között lebeg. Ami pedig fent van, az egyszer le is esik, tehát nagyon gyenge mennyiségben, de a porból jut majd a földfelszínre is. Szaknyelven ezt száraz ülepedésnek nevezik, szemben a nedves ülepedéssel, amikor a lebegő szilárd részecskék a csapadékra tapadva érnek földet, az eső szó szerint kimossa őket a levegőből.

Jelentős esőre viszont a hétvégén nem számíthatunk. A meteorológus azonban kiemeli, hogy a hamu jócskán felhígult már, és az esetleges ülepedés mennyisége is elhanyagolható lesz, magyarul nem kell attól tartanunk, hogy számottevő vulkáni hamu hullik majd az országra. A jövőben szép lassan lehullik majd az összes porszemcse egy Európánál jóval nagyobb területen.

Napkelte a hamu mögül (a fotót 2009 nyarán készítette Kolláth Kornél, az OMSZ munkatársa)

Napkelte a hamu mögül (a fotót 2009 nyarán készítette Kolláth Kornél, az OMSZ munkatársa)

Mivel szombat reggel az ország nagy részén tiszta lesz az ég, megéri megnézni a napfelkeltét. A hamu fénytörő hatása miatt ugyanis a megszokottnál jóval vörösebb színárnyalatok uralkodnak majd, és egyéb optikai jelenségeket is megfigyelhetünk.

Veszélyt jelent?

Az egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken azt javasolta az európaiaknak, hogy lehetőleg tartózkodjanak fedett helyen, amikor az izlandi vulkán hamuja földet ér. Izland déli területeit helyenként már vastag hamuréteg borítja.

A szervezet szakemberei még nem tudták felmérni, milyen mértékben lehet ártalmas az egészségre a vulkáni hamu, de mikroszkopikus méretű, belélegzett szemcséi megtámadhatják a tüdőt, és légzési panaszokat okozhatnak. Különösem az asztmában és légúti betegségekben szenvedőket veszélyeztetheti a vulkáni felhő.

Magyarországon nem jelent veszélyt az emberi szervezetre a hamufelhő, mivel a magasabb légrétegekben van, s várhatóan ott is marad – közölte Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet igazgatóhelyettese. Az országunk feletti rétegekben a hamu már csak apróbb szemcsékben, úgynevezett aeroszol jellegű halmazállapotban jelenik meg, így közvetlen egészségkárosító hatással nem kell számolni.

A hamu várható terjedése (forrás: OMSZ)

A hamu várható terjedése (forrás: OMSZ)

A hamufelhő az asztmások vagy más légúti betegségben szenvedők tüneteit sem fokozza, nem jelent rájuk nézve lényeges veszélyt – mondta Páldy Anna az MTI-nek.

Csak általánosságban

Jelenleg még nem tudni, hogy a vulkáni hamut milyen összetevők alkotják, és azt sem tudjuk milyen mértékben fog a por hazánk fölött ülepedni – mondta el az fn.hu-nak Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport szakértője. Tételezzük fel, hogy nem tartalmaz rákkeltő anyagot, belélegzése akkor is komoly gondot okozhat akár még az egészséges szervezet számára is.

Általánosságban igaz, hogy a 2,5 mikrométernél kisebb szemcsék bekerülnek a véráramba, és fizikai akadályokat alkotva szív- és érrendszeri problémákat okozhatnak. Az ennél nagyobb szemcsék a tüdőben rakódnak le, ahol eltömik a hólyagokat, és egyes esetekben gyulladást idézhetnek elő. Fentiek igazak bármilyen porszennyezésre, a mostani vulkánhamuból feltehetően elenyésző mennyiség éri el a földfelszínt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik