Élet-Stílus

Mégsem lesz pánikgomb a Facebookon

A brit gyermekvédelmi szervezet egyre erőteljesebb fellépése ellenére a közösségi portál továbbra is ellenáll a pánikgomb telepítésének, pedig ez a kezdeményezés akár életet is menthet.

Egyre több a visszaélés a Facebook és egyéb weboldalakon feltüntetett személyes adatokkal és képekkel. A gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben, ugyanis ők nem tudnak védekezni az álnévvel és az álképekkel ellátott profillal rendelkező pedofilok és potenciális gyilkosok ellen.

A Facebook azonban továbbra sem hajlandó bevezetni az úgynevezett pánikgombot annak ellenére sem, hogy már a brit gyermekvédelmi hivatal is felhívta erre az oldal szerkesztőinek figyelmét. A Gyermekek kizsákmányolása ellen küzdő és online védelmet nyújtó központ (Child Exploitation and Online Protection, Ceop) minden oldalon bevezettetné ezt az alkalmazást, a Facebook viszont azzal érvel, hogy már létezik egy hasonló alkalmazás, amely az esetlegesek visszaélések ellen nyújthat védelmet. Richard Allan, a Facebook európai képviseletének a vezetője pedig leszögezte: a Facebook az egyik legbiztonságosabb oldal az interneten.

Kompromisszum már van

A viszály megvitatása érdekében Washingtonban találkozott Jim Gamble, a Ceop igazgatója és a Facebook képviselője, s a megbeszélésen kidolgoztak egy közös programot a közösségi szájton regisztrált gyermekek védelmére. „Létre fogjuk hozni a saját jelentési rendszerünket, amely a brit felhasználók védelmét szolgálja, és a kapott jelentéseket a Ceop-nak is továbbítjuk” – nyilatkozta a BBC-nek Allan. „Megvitattunk néhány kérdést, amelyek felmerültek a tervek körül, de szerintünk túl erőteljes az az út, ahogyan a Ceop véghez akarja velünk vinni. Mindenesetre mindent megteszünk, hogy alapjaiban változhasson a weboldal, ehhez azonban időre van szükség” – mutatott rá.

A négyórás tárgyalás után a Ceop igazgatója a következőképpen értékelte a tárgyalásokat: „A Facebook kis lépést tett, de enélkül nem tudtunk volna megegyezni, az álláspontunk végleges. Elégedett vagyok, hiszen látom az elkötelezettséget arra, hogy segítsék a brit rendőrség munkáját, viszont én azt várom már, hogy mikor változnak a szavak tettekké.”

A gyermekvédelmi hivatal vezetője úgy látja, a Facebook működtetői kiválóak abban, hogy megálmodjanak és létrehozzanak egy fantasztikus online világot, ám abban nem ők az illetékesek, hogy felvegyék a harcot a bűnözőkkel, pedofilokkal, zaklatókkal. Többek között az angol és walesi rendőrség is támogatja az extra biztonsági feltételek bevezetését a közösségi szájton.

Életet menthet

A gyermekvédelmi hivatal adatai szerint 2010 első negyedévében 252 panasz érkezett Facebook-felhasználóktól emailen keresztül, ezek 40 százaléka kiskorúak zaklatására vonatkozott.

A pánikgombot, amelyre rákattintva a felhasználó tájékoztatást kap arról, hogyan kezelje az online (pl. szexuális jellegű) zaklatást, már más weboldalak is bevezették. A Facebook előzőleg már kijelentette, hogy nem járul hozzá egy pánikgomb telepítéséhez a főoldalon annak érdekében, hogy a felhasználók jelenteni tudják a gyanús személyeket és pedofilokat, inkább továbbfejleszti jelenlegi rendszerét. A gyermekvédelmi hivatalnál azonban nem értik, miért ellenáll annyira a közösségi szájt a pánikgomb bevezetésének, hiszen ezzel a gyermekek védelméhez járulna hozzá.

A Ceop szerint mindenképpen sürgető a pánikgomb kérdésének a megoldása, hiszen tavaly októberben egy 17 éves lányt erőszakolt, majd gyilkolt meg egy, a Facebookra álnéven bejelentkező férfi. A 33 éves férfit múlt héten ítélték el 35 év börtönbüntetésre. A Facebook csupán azzal kommentálta a történteket, hogy nagyon sajnálja a tragikus halálesetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik