Élet-Stílus

Meghalt a “vén óriás”

Japánok nemzedékei és külföldi turisták milliói néztek rá csodálattal és mély tisztelettel, de a vén óriás most halott: a 30 méter magas, mintegy 1000 éves és 6,8 méter kerületű páfrányfenyőt (Ginkgo biloba), amely az ősi Kamakura város jelképének tartott sintoszentélyben állt, ledöntötte egy vihar.

A japánok azonban bíznak Oicso, a vén óriás feltámadásában: az állami televízióban közvetített szertartáson sinto papok imádkoztak csütörtökön mintegy 1200 hívővel a fa újjáéledéséért. Hosszú sorokban álltak az emberek, hogy a világhírű Curugaoka Hacsimangu szentély emlékkönyvébe beírhassák kívánságukat: elevenedjen meg újra az ősi páfrányfenyő legyező alakú leveleivel.

Szakemberek fűrészelték szét az egy hete kidőlt hatalmas fát, ezután egy 17 tonnás középső részt hét méterre régi helyétől újra elültettek. Szakértők szerint a páfrányfenyőnek körülbelül 90 százalék esélye van arra, hogy valóban új életre keljen. “Remélem, hogy ismét erőre kap” – mondta egy idősebb asszony a felvevőkamera előtt. A szertartást nemcsak a földön, de helikopterrel a levegőből is több forgatócsoport követte nyomon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik