Élet-Stílus

25 éves a .com

admin
admin

2010. 03. 17. 15:29

Világszerte kereken 90 millió regisztrált .com domén van bejegyezve.

Idén ünnepli 25 éves születésnapját a .com, napjaink egyik legismertebb gTLD-je (általános legfelső szintű tartomány). “A .com domén előnye, hogy 25 éve bárki számára – korlátozások nélkül – regisztrálható és egyben mindenkinek az univerzális internetes fellépési lehetőséget jelenti” – mondta Semra Körner, a Sedo doménkereskedelmi platform szóvivője. A .com előzményei egészen az 1980-as évek közepére vezethetők vissza. A gTLD-t 1985. március 15-én “találták ki” hivatalosan a kereskedelmi tartalmakhoz. Szintén ebből az időből származik az oktatási célú tartalmakhoz szánt .edu, a kormányzati oldalakat jelölő .gov, a katonai célú honlapokhoz kialakított .mil, a szervezeteknek létrehozott .org és az egyéb hálózati célokra kiadott .net.
A .com népszerűsége ugyan a mai napig töretlen, de egyre komolyabb konkurensekkel kell szembenéznie, elég csak a specifikus országdoménekre gondolni. Utóbbiak elsősorban Európában népszerűek. Az ICANN ráadásul még idén tavasszal új címzónákat is be akar vezetni. Amennyiben az elképzelés megvalósul, úgy a .com, a .org és a többiek új gTLD-társakat kapnak. Ilyen lehet például a .berlin, a .budapest vagy a .auto és a .music. “Egy új doménnév csak akkor lehet sikeres, ha azt a felhasználók elfogadják. A .com-nak meg van az az előnye, hogy mindenki ismeri és az emberek elfogadják, megbíznak benne. Ugyanez mondható el az országokat jelölő doménekről is” – tette hozzá Körner.

A Sedo tavalyi 32,1 millió eurós forgalmának 74 százaléka kapcsolódott a .com doménhez. Jelenleg egy .com domén átlagára eléri az 1849 eurót.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29:  Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand.  (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.