Élet-Stílus

Elveszett Shakespeare-művet mutatnak be

Úgy tűnik az irodalmárok végre komolyan vették Lewis Theobald állításait, aki váltig állította, hogy Shakespeare elveszett darabját dolgozta fel.

A XVIII. századi angol szerző Double Falsehood (Kettős hazugság) címmel írt darabot, amit 1727-ben vittek színre. Theobald az ősbemutatótól kezdve állította, hogy ő a híres angol szerző, Shakespeare korábbi darabját, a Cardeniót dolgozta fel. A szerelemről és árulásról szóló művet a bemutatását követően még legalább kétszer játszották, aztán feledésbe merült. A szerzőjét, Lewis Theobaldot hazugsággal vádolták meg.

A Nottinghami Egyetem professzora, Brean Hammond 1980-tól foglalkozik a darabbal, remélte, hogy az Oxford University Press kiadja, ám végül a Shakespeare-műveket megjelentető Arden Kiadó jelentkezett az alkotásért. A kiadó szigorú vizsgálatoknak vetette alá a művet, amiről aztán kiderült, valóban Shakespeare alkotása. „Shakespeare írta az eredeti színmű első felének jelentős részét. Theobald átdolgozta és lerövidítette: a három stílust egyértelműen el lehet különíteni.” – hangsúlyozta Hammond. A színdarab végül március 22-én nyomtatásban is megjelenhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik