Élet-Stílus

Botrány a fals Hirosima-könyv körül

A Holt kiadó leszedeti a polcokról Charles Pellegrino könyvét. A tényfeltáró regény, amiből James Cameron akart filmet csinálni, hiteltelen és több sebből vérzik.

Januárban jelent meg Pellegrino, The Last Train From Hiroshima: The Survivors Look Back (Az utolsó vonat Hirosimából: A túlélők visszanéznek) című munkája, azóta pedig egymást érik a könyvvel kapcsolatos botrányok. Először úgy tűnt az író jóhiszeműsége okozott bajt és az egyik interjúalanya verte csúnyán át, ám kiderült ennél jóval összetettebb a dolog.

Történészek utánajártak, hogy Joseph Fouco, akit Pellegrino a könyvben az Enola Gay – erről a gépről dobták le az atombombát – fedélzeti mérnökeként mutat be, egyáltalán nem is volt a gépen. A hibát Pellegrino a New York Timesban ismerte el és azt állította Fouco vezette félre, aki 2008-ban egyébként elhunyt. Mostanra már az is kétséges, hogy a két további szereplő, akiket az író idéz, valóban létezik egyáltalán. Szakértők úgy vélik, hogy memoárjuk csupán az író fantáziájának szüleménye.

A Holt kiadó ezzel együtt nem kívánja megvárni, míg minden tény a helyére kerül és már most levetette a polcokról a botrányos művet. Egyúttal kötelezte a könyváruházakat, hogy kártalanítsák a vásárlókat. A zavaros történet Pellegrinot nem csak most, hosszútávon is rosszul érintheti, hiszen James Cameron – aki korábban megvette a könyv megfilmesítési jogát – ezek után valószínűleg felbontja a szerződést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik