Élet-Stílus

Stílszerű Bayern-születésnap

A fennállása 110. évfordulóját ünneplő Bayern München legyőzte a vendég Hamburgot a Bundesliga 24. fordulójának vasárnap esti záró mérkőzésén, s ezzel - az idény során először - átvette a vezetést a veretlen Bayer Leverkusentől.

A müncheni rangadón kisebb sérülése után visszatért a nürnbergi kirándulást kihagyó Ribéry, ellenben a combját fájlaló Van Buyten helyett Contento kezdett (Badstuber középre húzódott) míg a vendégeknél két kulcsjátékos, a télen első számú gólfelelőssé előlépő ex-bayernes Jansen, illetve a „született gólvágó” Van Nistelrooy sem léphetett pályára.

A hazaiak az elején nekirontottak az északiaknak, Müller emelése és Ribéry lövése riogatta Rostot, Van Bommel lövése pedig Boateng könyökéről vágódott ki – Lutz Wagner érzékelte, hogy a fiatal hátvéd nem szándékosan ért a labdába, és szögletet ítélt.

Az első, átvészelt rohamok után a HSV megnyugodott, s mivel a széleken sikerült kikapcsolni a Robben-Ribéry kettőst, a játék kiegyenlítetté vált. A hamburgiak legveszélyesebb játékosa ekkor a két alkalommal is távolról próbálkozó Trochowski volt, ám annak ellenére sem volt sikeres, hogy első lövésével igencsak megtornáztatta a labdát léc fölé ütő Buttot.

Butt nem sokkal később új “kollégát kapott”, a hamburgiak kapusát, Frank Rostot ugyanis a szünetben le kellett cserélni, mert az első játékrész közepén egy felugrást követően szerencsétlenül érkezett a talajra (a klub tájékoztatása szerint elképzelhető, hogy eltört a könyöke).

Az első félidőben tizenötször szabálytalankodó – viszont legtöbbször a sportszerű játék határán belül maradó – Hamburg a második félidőben is agresszíven próbálta letámadni a Bayernt, s a taktika bevált, a müncheniek támadásaiba többször is hiba csúszott – az utolsó passz vagy túl erős, vagy pontatlan volt. A 78. percben aztán Schweinsteiger hosszan előreívelt passzával Ribéry lépett meg, s a francia nem vacakolt, 14 méterről a behátráló Demel mellett a kapuba lőtt.

Demichelis (b) és Müller üdvözli a gólszerzőt (MTI/EPA)

Demichelis (b) és Müller üdvözli a gólszerzőt (MTI/EPA)

A hajrában a vendégek is feltolták védekezésüket, s a frissen beállt Torun révén az egyenlítéshez is közel jártak – az ifjú török Elia beadása után a Bayern felső lécét találta telibe. Nem volt szerencséje, akárcsak az ismétlő Zé Robertónak sem. Az utolsó percekben a Bayern labdatartással próbálta elejét venni a vendégek próbálkozásainak.

Bevált, így a bajorok, kihasználva a Leverkusen Köln elleni hazai botlását, átvették a vezetést – az idény során először. A 110 éves bajor jubileum mellett a tavaly nyárig épp az ellenfelet, jelenleg a nagy riválist szolgáló Olic századszor szerepelt a Bundesligában, míg a HSV egy keserűbb mérföldkőhöz ért; a vasárnapi volt a 2200. olyan gól, amelyik hamburgi hálóban táncolt.

bundesliga, 24. forduló

Bayern München-Hamburg 1-0 (0-0)
Allianz Arena, 69 ezer néző. Vezette: Lutz Wagner
Gól: Ribéry (78.)
Bayern: Butt – Lahm, Demichelis, Badstuber, Contento – Van Bommel, Schweinsteiger – Robben (Timoscsuk, 89.), Ribéry – T. Müller (Olic, 79.) – Gomez (Klose, 65.)
HSV: Rost (Hesl, 46.) – Demel, Rozehnal, Mathijsen, Boateng – Jarolim (Torun, 82.), Zé Roberto – Trochowski, Elia – Berg (Pitroipa, 68.), Petric

Hannover-Wolfsburg 0-1 (0-0)
Gól: Misimovic (78.)

Az élcsoport:
1. Bayern 52 pont, 2. Leverkusen 50, 3. Schalke 48, 4. Hamburg 40, 5. Dortmund 39, 6. Werder Bremen 38, 7. Frankfurt 35, 8. Stuttgart 34

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik