Élet-Stílus

Feltárultak az UFO-akták

Több mint hatezer oldalnyi, eddig titkosan kezelt UFO-dokumentumokat hozott nyilvánosságra a brit védelmi minisztérium. Az 1994-2000 között keletkezett iratok több száz azonosítatlan repülő objektum észleléséről tartalmaznak különböző beszámolókat.

Az UFO-leírások között szerepel egy londoni rendőr bejelentése, miszerint 1999 március 10-én a Chelsea angol labdarúgóklub Stamford Bridge-i stadionja fölött látott lebegni hangtalanul egy sárga négyzetet, amely később rombusz alakúvá formálódott. A nyilvánosságra hozott UFO-akták az egykori konzervatív belügyminiszter Michael Howard neve is szerepel, ugyanis 1997. március 8-án egy zümmögő tárgyat láttak a politikus kenti háza fölött. Ebben az ügyben később a Légierő is hivatalos vizsgálatot indított, ám eredmény nélkül zárult.

A védelmi minisztérium a brit nemzeti archívummal együttműködve hároméves program keretében hozza nyilvánosságra és tölti fel az internetre az UFO-jelentéseket. Az UFO-aktákat egy hónapig ingyen le lehet tölteni a National Archives honlapjáról.

A Heathrow repülőtéren látott UFO-k (szemtanú rajza) (forrás: ational Archives)

A Heathrow repülőtéren látott UFO-k (a szemtanú rajza) (forrás: National Archives)

KÉPGALÉRIA!

Az UFO-szakértők szerint a dokumentumokban jól nyomon követhető, hogyan változtak az UFO-leírások az utóbbi fél évszázadban az olyan sci-fi filmek, sorozatok hatására, mint például az X-akták. A szemtanúk az 1940-50-es években általában még kerek, csészealj formájú tárgyakról számoltak be, az utóbbi időben azonban a háromszögletű, sarkaiknál világító fekete tárgyak lettek gyakoribbak.

Néhány UFO-beszámoló:

– 1997 március 20-án egy birminghami férfi egy fényes, kék színű háromszögre lett figyelmes a kertje fölött.

– 1999 februárjában a Glasgow-i Prestwick repülőtéren az irányítótorony egyik dolgozója látott elsuhanni egy UFO-t.

– Egy West Lothian-i villanyszerelő egy Toblerone csokoládé formájú UFO-ról számolt be (a dokumentumban még a repülő tárgy vázlata is szerepel), amelyet egy mező felett látott.

– 1997 augusztus 18-án Skóciában (Bonnybridge-nél) egy halászhajó legénysége egy fényes, kerek tárgyra lett figyelmes az égen, amely pár perc után eltűnt.

– 1995 január 6-án a manchesteri repülőtéren egy repülőgép kapitánya és személyzete látott egy UFO-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik