Élet-Stílus

Sorsolás előtt: van-e esélyünk kijutni az Eb-re?

Vasárnap készítik el a 2012-es labdarúgó-Európa-bajnokság selejtezőjének csoportbeosztásait. Eljátszottunk a gondolattal, milyen esetben reménykedhetünk, valamint összeállítottuk a halálcsoportot is. Utóbbi volt egyszerűbb feladat...

A két házigazda, Ukrajna és Lengyelország biztos résztvevő, így a kvalifikációs sorozatban 51 nemzeti együttes indul, ezeket hat hatos és három ötös csoportba sorolják. Az első helyezettek automatikusan Eb-résztvevők lesznek, akárcsak a legjobb második. A további nyolc csoportmásodik pótselejtezőt vív a fennmaradó négy helyért.
Miután a magyar válogatott – amely 1972-ben szerepelt utoljára a kontinenstornán – a negyedik kalapba került, három – nem csak papíron – erősebb csapatot kellene megelőznie a biztos továbbjutást érő első hely megszerzéséhez, de a pótselejtezős második hely is csak úgy lehet meg, ha Erwin Koeman szövetségi kapitány csapata erőn felül teljesít, több bravúros eredményt ér el többre taksált riválisokkal szemben.

Szárnyalnuknk kellene: csak így juthatunk ki az Eb-re (MTI)

Szárnyalnunk kellene: csak így juthatunk ki az Eb-re (MTI)

Reálisan nézve a negyedik kalapból indulva nincs sok esélyünk, de legyünk pesszimisták – ennek szellemében nézzük, milyen ellenfeleket kellene kapnunk ahhoz, hogy legalább reménykedhessünk. A kiemelteket felsorakoztató első kalapból majdnem csak mindegy, mely válogatottat sorolják mellénk, ugyanakkor talán a vb-ről lemaradó Horvátország lehet a „legkellemesebb” ellenfél, annak ellenére, hogy a Jugoszlávia felbomlása óta nem sikerült legyőznünk. A második kalapból – a magunk részéről – Romániát „óhajtjuk”, miután a szomszéd sincsen a toppon, az utánpótlása mostanra elapadt, ráadásul legjobbját, Adrian Mutut akár hosszabb időre is elmeszelhetik doppingvétsége miatt.

A harmadik kalapban is csupa olyan csapat van, amelyik jelen pillanatban jobb a miénkél, előttünk áll a FIFA-rangsorban, de közülük Észak-Írország lehet számunkra a leginkább verhető. Mindenesetre ellene a mérlegünk hízelgő. A kívánságlistánkon Liechtenstein és San Marino szerepel még az ötödik, illetve (amennyiben szükséges) a hatodik kalapból.

Montenegró ellen egy vereség, egy döntetlen a mérleg (MTI)

Vucinic ünnepelt sztár – Montenegró ellen egy vereség, egy döntetlen a mérleg (MTI)

Ha ez összejönne, bizakodhatunk a sikerben, más-más szereplők esetén azonban csökkenne az esélyünk, de alakulhat úgy is, hogy már rajt előtt leszámolhatunk minden reménnyel. Például abban az esetben, ha megkapnák a címvédő spanyolokat, akik hibátlan teljesítménnyel jutottak ki a nyári vb-re, és emellett mellénk sorsolnák még a szerb csapatot is, amely – Jugoszlávia néven – az 1998-as vb pótselejzőjében nem csak lemosta, 12-1-gyel meg is alázta a válogatottunkat. Ráadásul Szerbia ismét kiváló formában van, a franciákat megelőzve váltotta meg a Dél-Afrikába szóló repjegyet.

Azoknak az íreknek sem örülnénk, akik a harmadik kalapba sorolva potenciális ellenfelünk, és kis híján kiverték a vb-ezüstérmes Franciaországot a pótselejtezőben, csupán egy szabálytalan góllal maradtak le a futball nagy ünnepéről. A brit futball jegyeit hordozó, kellemetlen – a „kistestvér” északíreknél lényegesen hatékonyabb – játékstílusuk amúgy sem kedvez nekünk. Az ötödik kalapból a római Mirko Vucinic nevével fémjelzett Montenegrót is jó lenne elkerülni, a hatodikból pedig a világbajnoki selejtezők során az orosz együttestől pontot csent Azerbajdzsán is okozhat problémákat nekünk.

Szerintünk…

Halálcsoport:
Spanyolország
Szerbia
Írország
Magyarország
Montenegró
Azerbajdzsán

Reményt tápláló csoport:
Horvátország
Románia
Észak-Írország
Magyarország
Liechtenstein
San Marino

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik