Élet-Stílus

Lefújták a Hold-programot

admin
admin

2010. 02. 01. 15:39

Washington nem költ többet a Constellation nevű űrprogramra, amely egyebek között a Holdra való visszatérést irányozta elő - erősítette meg hétfőn a washingtoni Fehér Ház az erről szóló múlt heti lapértesülést.

Peter Orszag, a Fehér Ház költségvetési hivatalának igazgatója elmondta egy telefonos sajtótájékoztatón, hogy a 2010. szeptember 30-án kezdődő pénzügyi évre vonatkozó költségvetési tervezetben – amelyet hétfőn nyújtanak be a kongresszusnak – javasolják a Constellation-program törlését.

A költségvetésben ugyanakkor további befektetéseket irányoznak elő kutatásra és fejlesztésre, többek között a robottechnológia területén – tette hozzá a magyar származású tisztségviselő.

Az előző amerikai elnök, George W. Bush hivatali idejében, 2004-ben indult Constellation keretében folyt az Orion űrrepülőgép fejlesztése. Az újgenerációs űrhajó a tervek szerint 2015-től vihetne űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) és a Naprendszer más részeire. A program egyik célkitűzése az volt, hogy a 2020-as évek elején az Egyesült Államok újra embert küldhessen a Holdra.

A Constellationnek, amelyre eddig becslések szerint bő 9 milliárd dollárt költöttek, számos támogatója van a washingtoni törvényhozásban.

Egy szakértői testület – amelyet Barack Obama amerikai elnök bízott meg az űrprogram felülvizsgálatával – javasolta, hogy a NASA bízzon meg piaci szereplőket olyan űrtaxik kifejlesztésével, amelyekkel amerikai űrhajósok eljuthatnak az ISS-re. A magánszektort képviselő szervezet elnöke szerint ezzel több ezer munkahelyet lehetne létrehozni Floridában.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.