Élet-Stílus

Tuti úti célok 2010-re

Isztambulba és Essenbe a kulturális programkavalkád miatt, míg a 2010-es sportesemények kapcsán Fokvárosba, Vancouverbe és Madridba érdemes az idén elutaznunk. A filmturistáknak a Szex és New York 2., valamint a Tőzsdecápák 2. filmpremierek alapos indokot szolgáltatnak egy New York-i utazásra. A legjelentősebb útikönyvkiadók toplistájára azonban a vietnami Hanoi, Abu Dhabi, Nepál, az Antarktisz és Szingapúr is felkerült.


Új év, új kulturális fővárosok

2010-ben Isztambul, Essen és Pécs vette át Vilniustól és Linztől az európai kulturális fővárosi szerepvállalás stafétabotját. A Ruhr-vidék 53 városa és a török főváros egyaránt különleges programokkal invitál a kulturális évben. A németországi régió – amelynek zászlóvivője Essen – kulturális programjában 300 projekt szerepel mintegy 2500 rendezvénnyel, amelyekre több mint 5 millió látogatót várnak. A programok között zenei rendezvények, különböző kiállítások kapnak helyet, valamint múzeumok indulnak vándorútra. Az éves program egyik fénypontja a nyár közepére tervezett Dalok napja, amelynek során 65 ezer énekes lép fel a Schalke gelsenkircheni stadionjában. Az A40-es autópályát pedig júliusban lezárják, és 60 kilométeren át egy több tízezer asztalból álló büfévé, vásárrá alakítják át.

Restaurálták a Hagia Sophiát is (fotó: F.C./fn.hu)

Restaurálták a Hagia Sophiát is (fotó: F.C./fn.hu)

A kulturális év apropójából Isztambulban felújították többek között a Hagia Sophiát, a Topkapi-palotát, a Szulejmán-mecsetet és az Atatürk Kulturális Központot. Számos új gyűjtemény is nyílik 2010-ben: külön múzeumot kap a Szulejmán-mecsetet tervező Szinán, a Yenikapi nevű ásatási területen pedig a régészeti leleteket bemutató új városi múzeumot hoznak létre. Az irodalmi Nobel-díjas török író, Orhan Pamuk tervezte, a kapuit júliusban megnyitó Ártatlanság múzeumát, mely az író azonos című, legújabb regényében szereplő tárgyakon keresztül mutatja be az 1950 és 2000 közötti isztambuli hétköznapokat. A rendkívül népszerűnek ígérkező programok közé tartozik a történelmi hajók boszporuszi felvonulása május végén, illetve a szeptemberre tervezett U2-koncert az Atatürk Stadionban.

Guruk, szinglik és focimeccsek

Míg a filmturistáknak az idei filmpremierek, addig a sportimádóknak a 2010-es év nagyobb kaliberű sporteseményei szolgálnak vonzó úti célokkal.

A Szex és New York 2. című film májusi, valamint a Tőzsdecápák 2. című áprilisi premierje apropójából New York (az utóbbi kapcsán különösen a Wall Street) felfedezése válhat izgalmas utazásnak. Bár Carrie-ék a Nagy Almán kívül Dubaiban, valamint a marokkói sivatagban és tengerparton is forgattak, így minden bizonnyal a „szinglifilm” alapos indokot szolgáltat a „jövő városaként” emlegetett Dubai (ahol ráadásul a napokban adták át a világ legmagasabb épületét) és Marrakesh felkeresésére. Ez utóbbi egyébként a Concierge.com 2010-es toplistájára is felkerült.

Ahogy 2009-ben a mumbai szegénynegyedet rohamozták meg a turisták az Osca-díjas Gettómilliomos című film nyomán, addig idén várhatóan Elizabeth Gilbert önéletrajzi regénye, az Eat, Pray, Love (Ízek, imák, szerelmek) alapján készült film forgatásai helyszíneit özönlik majd el. Az augusztusban bemutatásra kerülő film – amelynek Julia Roberts a főszereplőnője – Róma mellett Bali kulturális fővárosának, Ubudnak, valamint az indiai Mirzapurnak az idegenforgalmát pörgetheti fel. Ám nem is kell megvárni a filmpremiert, hiszen egy Las Vegas-i utazási iroda már Eat, Pray, Love-túrákat kínál a bestseller rajongóinak, akik bejárhatják a könyvben bemutatott vallásos helyszíneket. Sőt az egyhetes, Balin való tartózkodás alatt a fogatlan, indiai bölcstől, Ketut Liyertől tenyérolvasásra, Wayan vendéglőjében pedig vitamindús ebédre is számíthatnak.

Vancouver már startra készen (fotó: MTI/EPA)

Vancouver már startra készen (fotó: MTI/EPA)

Sportturistaként választhatjuk a 2010-es labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseinek helyet adó kilenc dél-afrikai nagyváros (Johannesburg, Bloemfontein, Pretoria, Fokváros, Durban, Port Elizabeth, Polokwane, Nelspruit, Rustenburg) egyikét, vagy pedig a kanadai Vancouvert, ahol a XXI. téli olimpiát rendezik február 12-28. között. Ha pedig a helyszínen akarunk szurkolni a Bajnokok Ligája döntőjén, akkor májusban Madrid felé vegyük az irányt.

Nepál vagy Antarktisz?

Ha idén is trendik szeretnénk lenni, és Dubai mellett más top úti célokra vágyunk, akkor ne hagyjuk ki a mérvadó előrejelzéseket. A trenddiktáló legjelentősebb útikönyvkiadók és utazási portálok jóslatai szerint idén különösen a vietnami Hanoi, Abu Dhabi, a következő Las Vegasként emlegetett Szingapúr, Nepál és Dubrovnik iránt nőhet meg az utazási kedv.

A turisták legkedveltebb útikönyvének, a Lonely Planet kiadónak a prognózisai szerint 2010-ben Mexikóra, Kubára, Braziliára, Nepálra, a dél-amerikai Suriname Köztársaságra és a Fülöp-szigetekre irányul a turisták figyelme, míg a Concierge.com 2010-es toplistájába Marrakesh, Kirgizisztán, Burma, Srí Lanka, Kolumbia és az Antarktisz is bekerült. A világ legnagyobb utazási portáljának számító TripAdvisor szerint a mexikói Troncones, a skóciai Nairn, a patagóniai El Chalten, a törökországi Patara, valamint a németországi Rothenburg ob der Tauber lesznek az idei év népszerű desztinációi. A Frommers összeállításába viszont Hanoi, az indiai Kerala, Tunézia, Koppenhága, az Angliához tartozó Scilly-szigetek és Abu Dhabi is bekerült.

Nepál az idei topdesztinációk között (fotó: MTI/EPA)

Nepál az idei topdesztinációk között (fotó: MTI/EPA)

Az amerikai Sherman’s Travel Magazinnak a 2010-re vonatkozó Top10 úti céljai között az idén mini hotelboommal előrukkoló Bangkok és a 75. születésnapját ünneplő Blue Ridge Parkway előzi meg a bronzérmes Budapestet. A toplistán Jamaica, Namíbia, Las Vegas, Panama és a Banderas-öböl szívében fekvő mexikói üdülőparadicsom, Riviera Nayarit is helyet kapott. A Thomson utazási iroda és testvérvállalata a First Choice rangsorában Törökország és Tunézia egyaránt toplistás, de mellettük még Horvátország, Montenegro, Marokkó és Costa Rica is az elsők között szerepel. Dubrovnikot, amelyet már az A-listás hollywoodi hírességek is kezdenek felfedezni, a Maldív-szigeteket, New Yorkot és Stockholmot pedig a brit légitársaság, a British Airways prognosztizálta a 2010-es év top desztinációi közé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik