Élet-Stílus

Kedden hozzák haza a lezuhant hegymászókat

Várhatóan kedden térhet haza Szlovákiából azt a két magyar hegymászó, aki a Magas-Tátrában elszenvedett balesetük nyomán még a poprádi kórházban ápolnak.

A két hegymászó, Hajdú Péter és Erőss Zsolt állapotát stabilizálták az orvosok, ám Erőss Zsolt sérülései olyanok – agyrázkódást szenvedett, mindkét lába eltörött, az egyik nyílttöréssel -, hogy azokat még hétfőn délután vizsgálni kell, röntgenezésre, esetleg CT-re lesz szükség – mondta Szerencsés János, a Magyar Köztársaság kassai főkonzulja.

Egyet már kiengedtek

A vizsgálatok miatt valószínű, hogy csak kedden szállítják őket haza, mentőautóval. Harmadik társukat már kiengedték a kórházból.

A három tapasztalt magyar hegymászót szombaton lavina sodorta el, miközben a Kopki hegygerincen ereszkedtek lefelé a Dracia Dolinka elnevezésű völgybe (Sárkány-völgyecske).

A balesetről bővebben itt olvashat>>>

Veszélyes terep

A Magas-Tátra évente 10-15-en halnak meg, többségük azért, mert nem veszik figyelembe az időjárási körülményeket, vegy letérnek a kijelölt ösvényekről. A mentés költsége tetemes, az elmúlt hétvégén balesetet szenvedett magyarok profi hegymászók kiszabadításán több mint negyvenen vettek részt.

A szlovák hegyi mentők tájékoztatása szerint a magas hegyekben jelenleg csak 1-es, 2-es fokozatú a lavinaveszély az ötfokú skálán. Ennek dacára, a viharos erejű szél és a frissen lehullott hó miatt azt ajánlják, hogy mindenki kerülje a 40 fokosnál meredekebb hegyoldalakat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik