Az egyik legkiválóbb és legpraktikusabb vendégváró aprósütemény, morzsálódós állagánál fogva nagyon jól lehet borba, kávéba, teába vagy kakaóba mártogatni, és már napokkal korábban elkészíthető.
A cantuccini tésztája eredendően mandula hozzáadásával készült, Toscanában hagyományosan a Vin Santo nevű édes borhoz fogyasztják el az étkezések végén. Fenyőmagból készült változata a pignoli.
Az idők folyamán az eredeti mandulás ízesítésen kívül rengeteg receptváltozat alakult ki, legtöbbjükben sok csonthéjas gyümölcs – mandula, mogyoró, pisztácia, kesudió stb. – szerepel. A kiinduló alaprecept roppant egyszerű, 2 rész liszthez 1 rész (vagy esetleg még ennél is kevesebb) cukor, 1-2 tojás, kevés sütőpor és sok-sok csonthéjas szükségeltetik. A vaj hozzáadása olykor praktikus, ugyanis jelentősen puhít a tészta kétszeri sütéséből adódó szárazságán.
Mogyorós cantuccini
Hozzávalók
• 12 dkg liszt • 12 dkg darált földimogyoró • 12 dkg cukor • 1 kiskanál sütőpor • 10 dkg puha vaj • 1 tojás • 1 evőkanál tej
A puha vajat keverd össze a cukorral, és egyenként add hozzá a tojásokat.
A lisztet keverd el a darált mogyoróval és a sütőporral, majd dolgozd össze a vajas-cukros masszával. Lazítsd a tésztáját 1 evőkanál tejjel.
Hűtőszekrényben pihentesd 20 percig. Egy sütőlemezt takarj le sütőpapírral, és egyengesd el rajta a tésztát hosszúkás rúd alakzatúra, kb. 20 centi hosszú, 4-5 centi széles, nem túl magas téglalap formájúra.
180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sül. Ekkor ferdén, ujjnyi vastagon szeleteld fel, és a vágott felével lefelé döntve tedd vissza a tepsibe. Újabb 10 perc sütés után ropogósra sülnek.