Élet-Stílus

A britek fele szerint nincs klímaváltozás

Összesen mintegy 1800 küldött érkezik a dán fővárosba a hétfőn kezdődő klímakonferenciára. A környezetvédő mozgalmak már hallatják a hangjukat, a Közép-európai országok közös nyilatkozatot adtak ki, a pápa felelős döntéseket vár, miközben a britek fele nem hisz az ember okozta klímaváltozásban.

XVI. Benedek pápa a vasárnapi úrangyala imádság alkalmával elhangzott beszédében kijelentette, hogy szeretné, ha a koppenhágai klímaváltozási konferencia hozzájárulna az egyetemleges fejlődést előmozdító lépések meghatározásához.

Közösen képviselnek

Az Európai Parlament néppárti képviselőcsoportjának magyar, lengyel, román, litván, cseh, valamint szlovák képviselői közös nyilatkozatban figyelmeztetnek „az éghajlat-változás okozta egyre fokozottabb fenyegetettség megoldásának” fontosságára.

A nyilatkozatot aláíró képviselők azt szeretnék, ha egy széleskörű poszt-kiotói megállapodás elérését célul kitűző tárgyalást tartanának Koppenhágában, 2009 decemberében.

Hangsúlyozzák, hogy országaik teljesítették a Kyotói Jegyzőkönyv által előírt CO2 kibocsátás-csökkentési vállalásaikat, melynek során hozzájárultak az EU 27-ek CO2 kibocsátásának átlagos csökkentéséhez, ami hozzásegítette az EU-t ahhoz, hogy az éghajlat-változás elleni küzdelem élére álljon.

Hozzáteszik, hogy az említett csökkenés nagymértékben a volt szocialista országok nehézipari összeomlásának következménye, így az igen jelentős CO2 kibocsátás csökkenés árát azok az országok már megfizették az 1990-es években jelentkező komoly szociális és gazdasági válság formájában.

A képviselők támogatják országait azon álláspontját, hogy az EU-n belüli tehermegosztásnak, tekintettel a nemzetközi finanszírozásra, tükröznie kell a kevéssé fejlett tagországok gazdasági fejlődését és fizetőképességét, valamint a Kyotói Jegyzőkönyv szerinti kibocsátás-csökkentés elérését, összhangban egy megfelelő kiegyenlítő mechanizmussal.

napról-napra

Hétfőtől a WWF Magyarország segítségével napról-napra beszámolunk a koppenhágai klímacsúcs eseményeiről.

Nagy-Britanniában nem érzik problémának

A klímacsúcsra való készülődés közben a The Sunday Telegraph meglepő felmérést publikált. A legnagyobb vasárnapi konzervatív brit lap megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás szerint a brit választók 39 százaléka nem lát meggyőző bizonyítékot arra, hogy a globális felmelegedésért az emberiség a felelős, hét százalékuk pedig úgy gondolja, hogy a klímaváltozás jelensége nem is létezik.

A vizsgálatba bevontaknak kevesebb, mint a negyede értett egyet azzal a megállapítással, hogy a klímaváltozás az emberiséget fenyegető legsúlyosabb probléma. Ugyanakkor 17 százalék nem tartja „nagyon súlyos gondnak” a felmelegedést.

A december 18-ig tartó tanácskozás célja a 2012-ben lejáró kiotói jegyzőkönyv felváltása egy új nemzetközi megállapodással.

varázslatos bolygónk

A britek fele szerint nincs klímaváltozás 1

A kenyai Masai Mara szavanna, a Nílus deltája, az ausztráliai Kakadu-mocsár, a komodói korallzátony, az új-zélandi Ferenc József gleccser és még 95 „társa” – nemcsak az a közös bennük, hogy a világ természeti kincseiként vannak számon tartva, hanem az is, hogy kifejezetten veszélyeztetettnek minősülnek. A december 7-én Koppenhágában kezdődött ENSZ Klímakonferencia apropójából a Roder-Ocker Kiadó egy lenyűgöző fotóalbummal – amely az ENSZ sokkoló klímajelentésére támaszkodik – igyekszik felhívni a figyelmünket a klímaváltozás közelségére és veszélyeire. A klímaváltozás nem utópia – üzeni a 100 kép a világból, melyekre érdemes emlékezni című kötet. Az album 100 helyszínt emel ki varázslatos bolygónk természeti csodái közül azzal a szándékkal, hogy ébredjünk fel, és még időben tegyünk valamit annak érdekében, nehogy eltűnjenek a Földünkről ezek a gyönyörű és különleges tájak. A kötetben szereplő valamennyi képnél rövid leírást is olvashatunk arról, hogy pontosan milyen veszély is fenyegeti az adott flórát és faunát. Sőt a könyvben számos ismert – magyar és külföldi – személy, csatlakozva a 100 kép a világból elnevezésű projekthez, osztja meg a velünk gondolatait a klímaváltozás veszélyeiről. A fotóalbum megjelenését a National Geographic magazin is támogatta, amelynek – akárcsak az FN.hu-nak – a Sanoma Budapest a kiadója.
(100 kép a világból, melyekre érdemes emlékezni, Roder-Ocker Kiadó, 2009.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik