A karácsonyi készülődés idején talán kevesebb időnk marad a főzésre. Ezeket az ételeket azonban igen egyszerű elkészíteni, és akár magunkkal is vihetjük egy-egy ajándékvásárlásra, ha nem egészen bízunk a vásári kínálat minőségében. Az ételeket egyébként a szombati balatonszemesi Csillagszóró vásár keretében a Kistücsök étterem kerthelységében is meg lehet kóstolni.
A székelyhúsos kenyérlepény igazi magyaros válasz a gyros globális támadására, míg a téli fagyi említése már minden harminc fölötti magyart a nosztalgia érzésével telít el, ahogyan a gyümölcskenyérre pedig sokaknak a nagymama finomságai ugranak be. Kellemes ünnepi előkészületeket.
Sorozatunkban arra kértük a csúcsgasztronómiában jártas szakácsokat, hogy hozzáférhető alapanyagokból, és otthon megvalósítható technológiákat választva ajánljanak izgalmas ételeket, hogy a főzés ne csak nyűg legyen, hanem egy jó hétvégi program is akár az egész család számára. Ezúttal Jahni László, a Kistücsök séfje ajánl menüt.
A célunk, hogy megtörjük a hétköznapi unalmas ételek sorát. Ezek a menük időnként egyszerűbbek, időnként időigényesebbek, akad köztük olyan, amelyik olcsóbb alapanyagokból készül, időnként pedig igazán különleges, nehezen beszerezhető árucikkekből. Reméljük, hogy egyre többen akadnak olyanok, akik egy-egy hétvégi étkezéskor szánnak kicsit több pénzt és energiát arra, hogy olyan ennivalót készítsenek, amely túlmutat az anyagcseréhez szükséges tápanyag bevitelén. Ezeket a cikkeket emellett lehet egyfajta kiindulási pontként is kezelni, ahonnan az ötleteket, fogásokat, a fogások egyes részeit „le lehet nyúlni”, és mással esetleg össze lehet kombinálni. A korábbi cikkeinket az FN gasztrorovatában olvashatják.
Székelyhús kenyérlepényben
Hozzávalók 4 személyre:
A töltelék: 30 dkg sertés tarja, 10 dkg füstölt szalonna, 30 dkg savanyú káposzta, fél-fél csokor snidling, csombor, bors – ízlés szerint, tejföl (elhagyható)
A kenyérlepény: 15 dkg finomliszt, 5 dkg főtt áttört burgonya, 2 evőkanál házi zsír (olíva olaj), fél dkg élesztő, só
A szalonnát apró kockára vágjuk, megpirítjuk, hozzáadjuk a szintén felkockázott tarját, összepároljuk a savanyú káposztával és a fűszerekkel, amíg puha nem lesz a hús.
Kovászt készítünk az élesztőből kevés langyos vízzel. Ha megkelt, hozzáadjuk a liszthez és az áttört burgonyához, beledolgozzuk a zsiradékot, sózzuk, és alaposan kidolgozzuk a tésztát, majd nagyjából a duplájára kelesztjük.
Nyújtódeszkán apró lepényeket formálunk, majd langyos helyen még egyszer megkelesztjük (5-10 perc), és forró sütőben 230 Celsius-fokon 6-7 perc alatt megsütjük.
A pitaszerű tésztákba melegen töltjük be a húsos káposztát, adjunk hozzá tejfelt is.
—-Téli fagyi—-
Hozzávalók 4 személyre:
Az ostya: 2,5 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 3 dkg liszt, 1 db tojásfehérje, 2 evőkanál fehérbor
A gesztenye hab: 30 dkg tejszín (igazi, nem növényi), 50 dkg gesztenye, 5 dkg cukor
2 dkg csokoládé
Az ostya hozzávalóit összekeverjük, és szilikon lapra nagyjából 12 cm átmérőjű köröket simítunk (ezt egy evőkanállal könnyedén elvégezhetjük), és forró 200 Celsius-fokos sütőben nagyjából 5 perc alatt megsütjük majd még melegen tölcséreket hajtunk belőle.
A gesztenyéket héjukban megfőzzük, megpucoljuk, és szitán áttörjük, hozzákeverjük a jól lehűtött tejszínt, a cukrot és hideg 2-3 fokos állapotban habbá verjük, majd betöltjük az ostyába. A tetejére vízfürdőn olvasztott, temperált csokoládét csurgatunk. A gesztenyehabot ízesíthetjük rum, vanília, csillagánizs, stb. A Kistücsökben tonkababbal készült.
—-Adventi gyümölcskenyér—-
Hozzávalók 4 személyre:
5 dkg mazsola, 12 dkg cukrozott narancs- és citromhéj, 5 dkg aszalt gyümölcs, 4 cl rum, 10 dkg vaj, 20 dkg cukor, 1 db citrom héja, 6 db tojás, 20 dkg liszt
A mazsolát, a cukrozott narancs- és citromhéjat, az aszalt gyümölcsöt egy órára rumos vízben áztatjuk.
A Vajat 5 dkg cukorral, a citrom héjával a tojások sárgájával jó alaposan kikeverjük legalább tíz percig. Hozzáadjuk a leszűrt áztatott gyümölcsöket és belekeverjük a lisztet, a tojások fehérjét felverjük 15 dkg cukorral és óvatosan hozzádolgozzuk a tésztához. Ezután sütőpapírral bélelt formában 160 Celsius-fokos sütőben nagyjából egy óra alatt készre sütjük.