Élet-Stílus

A vártnál kisebb visszaesés lehet a turizmusban

A turizmusban mért visszaesés valamivel kisebb lett, mint amit korábban vártak, Magyarország a teljesítménye alapján a középmezőnyben helyezkedik el.

Kovács Miklós turizmusért felelős szakállamtitkár szerint Magyarország megfelelően tudott reagálni a válság kihívásaira. Magyarországon a világ átlaghoz hasonlóan alakul a külföldi turisták havi visszaesésének üteme, ugyanakkor Európával, valamint Közép- és Kelet-Európával szemben folyamatos javul az ország pozíciója.

Bánki Erik, a bizottság fideszes elnöke viszont úgy látja, Magyarország inkább a sereghajtók között szerepel a versenytársakkal összehasonlítva. Véleménye szerint a turizmus nagy bajban van, a jövő évi költségvetés elfogadásával kilátástalan helyzetbe kerülhet az ágazgat.

Ellenzéki felvetésekre Kovács Miklós elmondta, hogy számtalan tényező, így például a német turisták csökkenése, vagy az átlagos tartózkodási idő mérséklődése már a válság előtt megjelent, ezeket csak felerősítette a gazdasági krízis. A szakállamtitkár megjegyezte, hogy a Magyar Turizmus Zrt. jövő évi marketing stratégiájában szerepel, hogy a tengerentúli piacok szinten tartásával forrásokat csoportosítanak át a környező hagyományos küldőpiacokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik