Élet-Stílus

A „szociális kártya” is lehetne mobilon

Az ötlet az elektronikus fizetés témában negyedik alkalommal tartott konferencián, az E-money Symposiumon hangzott el. A kijelentés jól szemlélteti hányféle alkalmazásában lehet gondolkodni a mobiltelefonos fizetésnek.

Jelenleg a hazai közgondolkodásban az ebédjegy, az üdülési csekk, valamint a szociális kártya testesíti meg a nem hagyományos, vagyis a bankokhoz köthető pénzforgalom fogalmát. A klasszikus értelemben Magyarországon ez idáig nem is létezett elektronikus pénz. Mindeközben Európában meghaladja a négymilliárd eurót a forgalma – mondta Bartha Lajos, a Magyar Nemzeti Bank pénzforgalom- és értékpapír elszámolás igazgatója.

A helyzet változóban van, ugyanis novembertől az elektronikus pénz kibocsátása és elterjedése is megkapta a megfelelő jogi hátteret. Ennek segítségével november elsejétől azok a szereplők is beléphetnek a piacra, akik korábban különböző törvényi kiskapukat igyekeztek kihasználni ahhoz, hogy a kisösszegű kifizetéseket lehetővé tehessék a fogyasztók számára. Miközben jelenleg mintegy 850 millió pénzügyi tranzakció zajlik le nem készpénzt használva évente Magyarországon.

A mobiltelefonos vásárlás, bár egyre több helyen lehet élni vele, korántsem régi szolgáltatás hazánkban. A Magyar Telekom Nyrt. innovációs és üzletfejlesztési igazgatója Pukler Gábor ennek kapcsán kiemelte: közüzemi számlák fizetése, internetes rendelés, pénz küldés és fogadás, mind mind létező megoldások mára, mégis igen nehéz rávenni az embereket használatukra. Rendkívül nehéz ugyanis az első tranzakciót elérni. Az első pozitív mobilos tranzakciós tapasztalatot követően, azonban már „nyert ügyük” van. A mobilos vásárlásnak meggyőző a gyorsasága, amely a fejlesztések egyik legfontosabb eleme is, ugyan olyan gyorsnak lenni, mint egy bankkártyás fizetés. Ugyanakkor a mobiltelefonos fizetés rendkívül kézenfekvő megoldás is. Felmérések szerint, a mai emberek előbb felejtik otthon pénztárcájukat mint mobiljukat.

Az egyik leggyorsabban terjedő és legelső megoldás a mobil parkolás kapcsán, Drozdy Győző a Pannon vezérigazgató –helyettese úgy vélte, hamarosan azokban a városokban, ahol eddig nem kellett fizetni a parkolásért, ott az automaták kiépítésére sem lesz szükség a mobilfizetés elterjedésének köszönhetően. Ezt alátámasztandó Fürst György, az Első Mobilfizetés Elszámoló Zrt. (EME) igazgatósági elmondta, hogy jelenleg naponta 20 ezer parkolást bonyolítanak le ezen a rendszeren keresztül. A középtávú cél pedig, hogy ne csak autópálya-matricát vagy parkolójegyet, hanem akár repülőjegyet is vásárolhassunk mobiltelefon segítségével.

A konferencián több gyakorlati alkalmazás is látható volt a mobilos vásárlásra, így a a T-Mobile előadása közben a Bookline online könyváruházban megrendelt tétel fél órán belül befutott, míg az ugyancsak mobilfizetéses partner G-Roby üzletből rendelt árú is megérkezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik