Élet-Stílus

Nem volt cigány a „Cigány”

Tisztelt Olvasók!

Az 53. évfordulón jelent meg itt a Cigány a forradalom élén című cikkem, amely a rasszizmus ’56-os forradalom alatti elutasításáról szólt, ami a rendszerváltás óta egyre inkább megszűnőben van, sőt annyira terjed, hogy ’56 legfőbb értékét, a megszerzett szabadságot is veszélyezteti.

Ám hamarosan több levelet kaptam a honlapomra és az iwiwre, amelyekből kiderült, hogy a cikkemben egy hibát vétettem: a fegyveres ellenállásban jelentékeny szerepet betöltő, és ezért a kádári pribékek által kivégzett Onestyák László – beceneve (“Cigány”) – ellenére nem volt romaszármazású. Ám a tévedés felfedésén túl, a levélírók a megrökönyödésüket, súlyos sértettségüket fejezték ki, amiatt, hogy a családot cigányszármazásúnak tüntettem fel. A cikk tartalma, Onestyák Lászlóról szóló sorok egyéb aspektusa viszont tökéletesen hidegen hagyta őket.

Az egyik rokon azonnali nyilvános bocsánatkérést is követelt a család nevében. „Amennyiben ez nem történik meg, kénytelenek leszünk bírósághoz fordulni, és pert indítani Ön ellen a kegyeleti jog megsértése címén” – írta O. I. az iwiwen.

Nos, a tévedést elismerem és kiigazítom, de erre csupán a tények tisztelete, s nem Onestyák István fenyegetése késztet.

Megjegyzem még, hogy Onestyák Lászlót, a forradalmárt, egy cseppet sem bántotta, hogy “Cigánynak” becézik, tehát ő pontosan azt képviselte a forradalomban, mint amit én igyekeztem a cikkemben!

Kérem a Tisztelt Olvasók szíves megértését!

Eörsi László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik