Élet-Stílus

Indul a síszezon

Míg Szlovákiában átlagosan 15 százalékkal lesz olcsóbb a síelés az idei szezonban, addig az osztrák síközpontok körülbelül 3 százalékkal emelik az árakat. A nemzetközi felmérések szerint a romániai Poiana Brasovban és a bulgáriai Borovetsen síelhetünk a legolcsóbban. Síkörkép az FN.hu-n.

Árzuhanás a szlovákoknál

Szlovákiában átlagosan 15 százalékkal fizethetünk kevesebbet a téli sportért az idei síszezonban. A síközpontok tulajdonosai így akarják növelni a látogatók számát a gazdasági válság idején. Az ország legnagyobb síközpontjai (Vrátna, Jasná, Donovaly, Velká Raca, Csorba-tó, Tátralomnic) csökkentik az árakat. A Park Snow ráadásul egyesítette központjait, így a Donovaly, a Velká Raca és a Csorba-tó sípályáin ugyanaz a síbérlet lesz érvényes. Jasnán 29 eurót (átszámítva 7680 forintot) kérnek majd az egész napos síelésért, a Park Snowban 22 eurót (5800 forintot). Akadnak ennél olcsóbb központok is, az alacsony-tátrai Kubínska Holán napi 17 euróért (4500 forintért) is lehet majd síelni. Ám érdemes szem előtt tartani, hogy az olcsó síbérlet rendszerint kevesebb szolgáltatással és rossz pályaminőséggel párosul. A szlovák vasút idén is együttműködik a síközpontokkal: a vonatjegyet és a síbérletet együtt lehet megvásárolni kedvezményesen.

(forrás: sxc.hu)

(forrás: sxc.hu)

A síközpontok egyébként az előző évekhez képest kevesebbet fordítottak a fejlesztésre, a szolgáltatások javítására. A szezon legnagyobb újdonsága az Alacsony-Tátrában az Otupné-síközpontban található: egy nyolcszemélyes kabinos felvonó, amely összesen 13 millió euróba került. A Kőpataki-tó (Skalnaté Pleso) sípályáit félmillió euróért újítják fel, a Csorba-tó pályáit szintén, és emellett egy új, 6 üléses felvonót is forgalomba helyeznek.

Síkártya a sógoroknál

Ausztriában a magas fejlesztési költségek felemelték a síbérletek árát, az alacsony infláció ellenére az idei szezonban körülbelül 3 százalékkal drágult a síelés. A felnőtteknek 26-44 eurót (6900-12 ezer forintot) kell fizeni egy egész napos síelésért.

Amennyiben több hétvégi síelős kiruccanást tervezünk, úgy érdemesebb egy-egy szezonális síbérletet venni, amelyet több síközpontban is fel tudunk használni. Tirolban bevezették az úgynevezett hókártyát (Tirol Snow Card), így egyetlen síbérlettel 77 síterületet, 913 síliftet és 3100 kilométernyi pályát vehetünk igénybe. A 2010. május 15-ig érvényes bérlet a felnőtteknek 590 euróba (156 ezer forintba), a gyerekeknek 295 euróba (78 ezer forintba) kerül, a családi jegyért (2 felnőtt, 2 gyerek) pedig 1176 eurót (311 ezer forintot) kell fizetni. Az úgynevezett Salzburg-síbérlet (Salzburg Card) – amely 23 régió 2200 kilométernyi sípályáját köti össze – a felnőtteknek 570 (151 ezer forintba), a diákoknak 456 (121 ezer forintba), míg a gyerekeknek 285 euróba (75 400) kerül.

Franciaország: mélyebben a zsebbe

A francia síközpontok az elmúlt években folyamatosan emelték az áraikat, például az albertville-i olimpia alkalmából épült Les Menuires-ben egy hétre egy négyszemélyes apartman 2007-ben átszámítva 290 ezer forintba került, tavaly 412 ezer forintba, addig az idei szezonban várhatóan 520 ezer forintot kell érte fizetni. A Three Valleys nevű óriás síparadicsomban (amelybe beletartozik Courchevel, Méribel és Val Thorens) egy hatnapos liftbérlet 62 ezer forintba, míg Val d’Isère-ben (amely 1992-es albertville-i téli olimpia egyik helyszíne volt) 58 ezer forintba.

(forrás: sxc.hu)

(forrás: sxc.hu)

A Where to Ski and Snowboard honlap felmérése szerint az idei szezonban Ausztria és Olaszország jelentősen olcsóbb árakkal invitál, ellentétben Svájccal és Franciaországgal (hiszen a francia síközpontok körülbelül 9-11 százalékkal drágultak). Az osztrák Scheffau a legolcsóbb síközpont az Alpokban: az ellátás, a szállás és a síbérletek ára fele annyiba kerül, mint a franciaországi Courchevelnél, amely a Val d’Isere mellett az egyik legelegánsabb, legelőkelőbb síközpont a francia Alpokban.

Románia a legolcsóbb

A brit Post Office Travel Service által végzett felmérés szerint az idei szezonban Kelet-Európa felé érdemes venni az irányt, ha kedvező áron szeretnénk síelni. Románia, Bulgária, Szlovákia és Szlovénia kínálja a legkedvezőbb áron a téli sportolási lehetőségeket. Az összesítés szerint a romániai Poiana Brasovban és a bulgáriai Borovetsen síelhetünk a legolcsóbban annak ellenére is, hogy a román síközpont tavaly 4, míg a bolgár 14 százalékkal emelte árait. Egy egyhetes síelést (ellátással, síbérlettel, felszerelésbérléssel egy személy számára) Poiana Brasov kínálja a legkedvezőbb áron: átszámítva mintegy 57 ezer forintért. Borovetsen 74 ezerért kapjuk meg ugyanezt, míg a Magas-Tátrában 77 ezer forintért. A kanadai, a svájci és a norvégiai síközpontok azonban borsosabb árakat kínálnak a 16-21 százalékos árdrágulást követően.

Topsíközpontok (átlagárak alapján)

1. Poiana Brasov, Románia (57 ezer forint)
2. Borovets, Bulgária (74 ezer forint)
3. Magas-Tátra, Szlovákia (77 ezer forint)
4. Kranjska Gora, Szlovénia (82 ezer forint)
5. La Thuile, Olaszország, (85 ezer forint)
6. Courchevel, Franciaország (88 ezer forint)
7. Yllas, Finnország (90 ezer forint)
8. Soldeu, Andorra (91 ezer forint)
9. Garmisch-Partenkirchen, Németország (94 ezer forint)
10. Geilo, Norvégia (96 ezer forint)
11. Obergurgl, Ausztria (100 ezer forint)
12. Vail, USA (110 ezer forint)
13. Verbier, Svájc (124 ezer forint)
14. Banff, Kanada (126 ezer forint)

(forrás: Post Office)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik