Élet-Stílus

Putyin benépesíti a Kaukázust

Egy fajvisszatelepítő program kezdeteként két hím leopárd érkezett Türkmenisztánból Szocsiba: rájuk és társaikra vár a feladat, hogy ismét benépesítsék a Kaukázust. Az orosz szándék komolyságát mutatja, hogy az állatokat Vlagyimir Putyin várta a repülőtéren.

A két perzsa leopárdot egy tágas karámba költöztették a délnyugat-oroszországi Szocsi Nemzeti Parkban. Több mint 1000 kilométert tettek meg repülővel és autóval, de jó egészségi állapotban vannak a hosszú út és az altatás ellenére. A párducokat a WWF, a nemzeti park munkatársai mellett Vlagyimir Putyin miniszterelnök várta Szocsiban – tudtuk meg a WWF Magyarországtól.

A budapesti Állat- és Növénykert perzsa leopárdjai - KÉPGALÉRIA!

A budapesti Állat- és Növénykert perzsa leopárdjai – KÉPGALÉRIA!

Csak a fiaik lesznek szabadok

A türkmenisztáni leopárdok a Szocsi Nemzeti Park Szaporodási és Rehabilitációs Központjában fognak élni, csak az utódaikat fogják kiengedni a szigorúan védett kaukázusi természetvédelmi területre. A területet úgy választották ki számukra, hogy minél inkább hasonlítson a párducok türkmenisztáni élőhelyére mind a domborzatot, mind a zsákmányállatokat tekintve. A feltételek némely szempontból talán még kényelmesebbek is lesznek a Kaukázusban, mint Türkmenisztánban, és itt nagyobb a patás állatok sűrűsége is.

A perzsa leopárd fennmaradása azért került veszélybe, mert a múlt században eltűnt élőhelyének nagy része. Az elszigetelt populációk közti vonulási útvonalakat infrastrukturális fejlesztések miatt elvágták, ami végül kicsi és feltöredezett populációkat eredményezett, melyek nehezen tudnak szaporodni.

széles összefogás

A nagymacskák a WWF és az Orosz Természettudományi Akadémia szakértői által kidolgozott és az orosz Természeti Források és Ökológia Minisztériuma által elfogadott Perzsa Leopárdok Visszatelepítése Programban vesznek részt.

Húsz állat maradt

A leopárdok eddig azonosított húsz alfajából a perzsa leopárd az egyik legnagyobb testű. Korábban azt gondolták, hogy a perzsa és a kaukázusi leopárdok két külön alfaj, de a kutatások bebizonyították, hogy nem. Az elmúlt évszázadban Türkmenisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Irán, Törökország és a Kaukázus egy részében élt, akkori élőhelyét több millió hektárra becsülik. Mára azonban a territóriumuk összesen 600 – 800 ezer hektárra zsugorodott, és összesen mintegy 250 példány él belőlük. Dél-Kaukázusban a legkritikusabb a helyzet, ott összesen 18-23 egyed található.

A budapesti Állat- és Növénykert perzsa leopárdjai - KÉPGALÉRIA!

A budapesti Állat- és Növénykert perzsa leopárdjai – KÉPGALÉRIA!

A kaukázusi populáció fennmaradását jelenleg is segíti az iráni példányok átvándorlása, de a tudósok létre akarnak hozni egy északi populációt. Ez a déli, iráni maggal együtt garantálhatja a leopárdok fennmaradását mind az orosz Kaukázusban, mind a szomszédos államokban. A most Türtkmenisztánból átköltöztetett két hímet később nőstények is követik majd, akiknek a hímek segítségével könnyebb lesz majd a beilleszkedés.

Érthető a konfliktus

A leopárdoknak nincsen párzási időszakuk, de január-február vége felé jobban keresik egymást. Vemhességük 90-105 napig tart, általában 2 kölyköt hoznak a világra. 15-20 évig élnek, fogságban akár 25 évig is. Gyakorlatilag mindent megesznek a rovaroktól kezdve a kis emlősökön át a 100 kilós vadig, és igen gyorsan hozzászoknak ahhoz, ha a megszokottól eltérő zsákmányt kell ejteniük. Az élőhelyük és a zsákmányállatok számának csökkenésével azonban arra is rá vannak kényszerítve, hogy háziállatokat is zsákmányoljanak, ami érthető konfliktus szül az állattartók és a leopárdok között.

Arra nem lehet választ adni, hogy hány egyed menthetné meg és tehetné stabillá a kaukázi populációt. Számokkal nem fejezhető ki. A terület eltartó képessége, a leopárdok területigénye, a zsákmányállatok száma, a szaporodási arány és az utódok életképessége mind-mind befolyásolják a szükséges létszámot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik