Élet-Stílus

Nyaraló lett az Év háza

Selényi György építész horányi nyaralóépületének terve lett az Év háza díj győztese: a zsűri a hagyománykövetést, a környezet- és szerkezettudatosságot értékelte.

Az Építészet Világnapja alkalmából, a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában adták át Selényi György építésznek a horányi nyaralóépület tervéért az Év háza díjat. A zsűri elsősorban a magyar nyaralóépítészet legszebb hagyományait felidéző környezet- és szerkezettudatos megfogalmazását ismerte el.

Több üdülő is nyert

Év háza különdíjat kapott Perschka Alféd budapesti családi üdülőháza. A bírálóbizottság az épületek terveinek és dokumentációinak áttekintése során kiemelt szempontként kezelte a megbízó-tervező–kivitelező hármas együttműködésének színvonalát. Így nemcsak a tervezők munkáját, hanem az épület megvalósításában részt vevő meghatározó szereplők odaadását, készségét és együttgondolkodását is elismerte a díjjal.

Képgaléria

Képgaléria

Dícsérő oklevelet kapott Somosi János budapesti családi háza és Kamarás Bálint balatonfenyvesi nyaraló-lakóháza.
Míg az első épület legfőbb erényeként a zsűri az épület arányosságát emelte ki, a második esetén a környezetébe illő nyaralóépület racionális alaprajzi kialakítását, kis léptékével harmonizáló anyagválasztását, szép színvilágát, valamint rendkívül igényes és gondos kivitelezését ítélte példaértékűnek.

Példamutatás a cél

Az Év háza pályázatának célja megismerni és megismertetni a szakmával és a közvéleménnyel a zsűri által színvonalasnak ítélt épületeket, a példamutató és követendő építészeti magatartást.

Idén az Év háza pályázatra bármely Magyarországon megvalósult, 2006. augusztus 1. és 2009. május 29. között jogerős használatbavételi engedélyt kapott, maximum 4 lakásos lakóépület, lakóépület bővítés, felújítás vagy nyaralóépület anyagával lehet.

A szakmai szempontú értékelést a bírálatot tavaly is végző zsűri neves tagjai garantálják: az zsűri elnöke a Kossuth-díjas Cságoly Ferenc DLA, a BME Építészmérnöki Kar Középülettervezési Tanszékének vezetője, társelnökök Kálmán Ernő, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, Szoják Balázs, az „Év háza” díj alapítója és Tóth Balázs, a főtámogató szakmai képviselője.

A 2009. évi pályázat zsűrijébe való felkérést idén ismét mind az öt, 2008-ban Ybl-díjat kapott építész, Lukács István, Nagy Iván, Patartics Zorán, Puskás Péter és Zoboki Gábor is elfogadta.

A zsűri a tavaly bevált metódus szerint előértékelte és kiválasztotta az elődöntőbe kerülő műveket, majd döntött arról, hogy melyeket kívánja a végső döntés előtt a helyszínen is megtekinteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik