Élet-Stílus

Lapszemle: Rio legyőzte Obamát

A nemzetközi sajtó egyöntetű meglepetéssel fogadta, hogy a NOB tagjai pénteken Rio de Janeirónak adták a 2016-os nyári játékok rendezési jogát.

Egyesült Államok
New York Times:
„Barack Obama elnök nemhogy az aranyat, de még az ezüstöt vagy a bronzot sem hozta haza. Ez a vereség nem háborúról vagy békéről szól, amely megingathatna egy elnököt, de nagyszerű alkalom a kritikusoknak, akik szerint rossz prioritásokat állít fel, és túlbecsüli azt a képességét, hogy meggyőzheti a világot arról: érdemes őt követni.”

Chicago Tribune:
„Nagyszerű esély kínálkozott arra, hogy a gyerekeinket megismertessük a sporttal.
Az olimpia felállította volna őket a heverőről, eltéríthette volna őket a gyorsételektől, a tévétől, a videójátékoktól, a bandáktól és az erőszaktól. Néhány chicagói örül, hogy nem fogják zavarni 2016 nyarán, sokan mások viszont csalódottak. Nagyon jó mulatság lehetett volna, de sajnos nem így kellett lennie….”

Wallstreet Journal:
„Ha Obama és a Fehér Ház elrontott valamit, az az volt, hogy megingathatatlanul bíztak benne: az elnök népszerűsége mindent megold. Ez a kudarc megmutatja, a világ ügyei fontosabbak a köztiszteletnél. Jobb, hogy egy sportesemény kapcsán tanultuk meg a leckét, és nem atomfegyverekből.”

Obama nem győzte meg a döntéshozókat (MTI/EPA)

Obama nem győzte meg a döntéshozókat (MTI/EPA)



Obama gratulált Riónak

Barack Obama Washingtonból gratulált Brazíliának ahhoz, hogy Rio de Janeiro nyerte el a 2016-os olimpiai játékok rendezésének jogát. Chicago kudarca kapcsán megjegyezte: a sportban az az egyik legértékesebb dolog, hogy az ember úgy is részt vehet egy nagyszerű játékban, ha nem szerez győzelmet. Obama arról is szólt: nincs kétsége afelől, hogy Chicago a lehető legerősebb pályázatot készítette el. Azt mondta, büszke a város vezetőire és a sok ezer önkéntesre, akik szívvel-lélekkel részt vettek a pályázat elkészítésében.


Dánia

Politiken:
„Obama jött, beszélt és vesztett. Rio révén egy földrész nyert.”

Berlingske Tidende:
„Rio de Janeiro legyőzte Obamát, a brazilok jogos diadalt arattak, miközben az amerikai elnök csattanós pofont kapott. Obama nem tud nemzetközi sikert felmutatni.”

Spanyolország
El País:
„Nagy adag szenvedély, a válság közben is fejlődő gazdaság és 400 millió dél-amerikai felé fennálló tartozás: ez a három súlyos és jól előadott érv döntött Rio mellett. Madrid közelebb járt a sikerhez, mint négy esztendeje, és ez nem lebecsülendő.
A király, a kormány, a térség és a város jó munkát végzett.”

El Mundo:
„Meghalt Madrid 2016, éljen Madrid 2020! A brazil diplomácia megsemmisítette az illúzióinkat, és Barack Obamát is megfosztotta trónjától. Elvesztettük a döntőt, de az ötkarikás álmainkat nem. A legfőbb ellenérv az az íratlan szabály volt, hogy mindig más kontinensen kerül sor az olimpiára.”

Madrid a hajrában bukott el (MTI/EPA)

Madrid a hajrában bukott el (MTI/EPA)

Marca:
„Sebaj! Célozzuk meg a 2020-as ötkarikás játékokat. Nem lehet elvitatni a brazilok érdemeit, mint ahogy azt sem, hogy Rio pályázata fontos segítséget kapott a NOB szemlebizottságának rendkívül nagyvonalú jelentésétől. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak fel kell hagynia a képmutatással, mivel hazugságok mögé bújva irányítja látszólag függetlenül a sportéletet.”

Olaszország
Corriere della Sera:
„Az amerikaiakat sokként és megalázástatként érte Chicago korai búcsúja. Előbbi azért, mert meg voltak győződve arról, hogy Barack és Michelle Obama személyes jelenléte révén övék az első rajtkocka. És megaláztatás azért, mert ugyan tartottak tőle, hogy Rio megveri őket, de senki sem számított arra, hogy Madrid és Tokió is több szavazatot kap. Négy éve New York maradt alul, most pedig Obama kapott pofont, noha első amerikai elnökként korteskedett pénteken a NOB-nál.”

La Repubblica:
„Yes we can? No, they can’t. Nagy arculcsapás Obamának, Rio először vitte Dél-Amerikába az olimpiát. A NOB szívtelen volt Észak-Amerikával szemben, Chicago megalázó módon már az első körben kiesett. Barack és Michelle Obama már négy órával a prezentáció után repült is haza, talán sejtették a bukást.”

Móka és kacagás Rióban (MTI/EPA)

Móka és kacagás Rióban (MTI/EPA)

Franciaország
Le Parisien:
„Rio de Janeiro ezzel a döntéssel bevonult a történelembe. A brazil város előnyei ismeretesen a természeti adottságok, az ország támogatása, és a világ élvonalába tartozó gazdaság. Reméljük, hét év elég lesz az infrastruktúra fejlesztésére.”

Le Figaro:
„Hideg zuhany az amerikaiaknak, nem működött az Obama-effektus. A hiányos infrastruktúra nem tántorította el a NOB-tagokat. 2020-ban ismét Európa lehet majd a helyszín, Róma és Velence már meg is kezdte az álmodozást.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik