Élet-Stílus

Londonba került az aztékok aranya

Ősszel is különleges programmal hívogatnak az európai fővárosok. Munchért, Renoirért, azték aranyért, Verdiért és a Buena Vista Social Club-koncertért érdemes kihasználni a fapadosok akcióit, vagy éppen csak átugrani kocsival a „sógorokhoz”. Őszi tárlatmustra az FN.hu-n.


Bécs: szellemek és jazz


Szeptemberben és októberben is színes kiállítások, koncertek, fesztiválok várják a kultúra és a zene szerelmeseit az osztrák fővárosban – vétek lenne ezeket kihagyni. A festmények keletkezésének fázisaiba enged betekintést az Albertina szeptember 11-től látható, (az Impresszionizmus – Hogyan kerül a fény a festővászonra? című) tárlata. Az érdeklődők Courbet, Manet, Monet, Renoir, Cézanne, Pissarro és Van Gogh alkotásai, valamint festőfelszerelések, röntgen- és infravörös felvételek segítségével ismerhetik meg a legnagyobb művészek munkamódszereit, valamint mindennapjait.

a bécs-kártya

A kedvezményes kártyával 72 órán keresztül ingyenesen használhatjuk a bécsi tömegközlekedést, illetve számos további kedvezményben részesülhetünk. A 18,50 euróba kerülő kártyát szállodákban, utazási irodákban lehet beszerezni.

A megmagyarázhatatlan érzések és félelmek állnak a középpontjában a Leopold Museum legújabb, október 16-án nyíló kiállításának. Az Edvard Munch und das Unheimliche című tárlat, amely összesen 180 alkotást vonultat fel, elkalauzolja a látogatókat a XVIII. és kora XX. század között élt művészek lelkének legmélyebb és legsötétebb bugyraiba. Szellemek, rémálmok, víziók, tudatalatti szimbólumok népesítik be a vásznakat. Sikolyra semmi ok, még ha szemtől szembe kerülünk is Edvard Munch híres alkotásaival. A norvég expresszionista festő munkáin kívül Egon Schiele, James Ensor, Arnold Böcklin, Gustave Moreau festményei is szerepelnek a kiállítási anyagban.

Degas egyik festménye az Albertinában (forrás: albertina.at)

Degas egyik festménye az Albertinában (forrás: albertina.at)

Ugyan elmarad a szeptember 26-ra beharangozott Michael Jackson emlékkoncert, ám az ősz folyamán számos szupersztár gondoskodik felejthetetlen zenei élményről. A sort Tom Jones nyitja (október 3.), majd őt követi a ZZ TOP (október 12.), a Green Day (november 6.), Bryan Adams (november 7.) és Paul Anka (november 16.). Míg a Salam Orient-fesztivál (október 13. és november 5. között) a csodálatos kelet világába kalauzolja el az érdeklődőket, addig a Month of Jazz & Blues pedig a dzsessz szerelmeseit várja kilenc dzsesszklubban. Újdonságokat és hagyományosat egyaránt tartogat a 6th KlezMore Festival Vienna, amelyet november 7. és 22. között Bécs legkülönbözőbb helyein rendeznek meg.

A zene mellett az ősz a kreativitás évszaka is lesz az osztrák fővárosban. Október 22. és november 4. között a Viennale nemzetközi filmfesztiválnak, míg október 1. és 11. között pedig a nemzetközi dizájnfesztiválnak (Vienna Design Week) ad otthont Bécs.

Olaszország: csak ínyenceknek

Fapadosokkal könnyen eljuthatunk egy-egy izgalmas olaszországi tárlatra: ha éppen Cézanne vagy Picasso érdekel, akkor Velence, ha pedig a Flavius-dinasztia háttere, akkor pedig Róma felé vegyük az irányt. A „lagúnák városában” a Museo Fortuny kiállítása november közepéig egyfajta spirituális utazásra invitál olyan művészek alkotásain keresztül, akiket erőteljesen foglalkoztatott a végtelenség. Így többek között Canova, Cezanne, Miro, Picasso és Burri munkái révén merülhetünk el a végtelenségben.

Sőt, ha sietünk, akkor még egy hétig megcsodálhatunk Velencében (a Querini Stampalia-palota kiállítótermében) egy izgalmas tárlatot, amely egy angol-palesztin művész, Mona Hatoum világába kalauzolja a művészet szerelmeseit. A kiállított művek valójában mindennapi használati tárgyakból készített rejtélyes szobrok, amelyek az emigráltak bizonytalanságérzetét igyekeznek megfogalmazni.

kedvezmények rómában

Rómában többféle, múzeumi kedvezményekre jogosító turistakártya és kombinált múzeumi belépő közül választhatunk. Például 4 múzeumba szóló kombinált jegy 6,5 euróba kerül, míg egy 3 napos Roma Pass kártyáért, amely múzeumi és közlekedési kedvezményeket egyaránt ad, 23 eurót kell fizetni.

Míg Velencében a spiritualitás, addig az „örök városban” az egyetemes történelem várja az érdeklődőt. Vespasianus császár születésének kétezredik évfordulója kitűnő alkalmat ad nagyszabású kulturális rendezvények lebonyolítására. Ennek keretében a Flavius-dinasztia történetét bemutató kiállításon, amelynek helyszínei a Colosseumtól indulva egészen a Forum Romanumig sorakoznak, megismerhetjük a császárt, mint katonai stratégát, valamint a város építészeti arculatának a kialakulását a császárság korában.

Szeletelik a híres sonkát (forrás: festivaldelprosciuttodiparma.com)

Szeletelik a híres sonkát

(forrás: festivaldelprosciuttodiparma.com)

Az őszi hónapokban Párma különösen az opera és a gasztronómia kedvelőit várja, hiszen szeptember 20-ig a sonkafesztiválnak, októberben pedig egy hónapon át a Verdi-fesztiválnak ad otthont. A Pármai Sonkafesztivál idején, amelyet immár 12. alkalommal rendeznek meg, az érdeklődők felkereshetik a híres sonkatermelő üzemeket, szervezett látogatások keretében végigkóstolhatják a különböző sonkaspecialitásokat, valamint megismerhetik a sonkakészítés legapróbb műhelytitkait. Októberben azonban nagyszabású zenei és kulturális eseménynek adja át a főszerepet az észak-olaszországi város, hiszen ebben a hónapban született Giuseppe Verdi olasz zeneszerző. A Verdi-fesztivál idején a városban és a környékén operaelőadásokat, konferenciákat, kiállításokat, illetve felolvasóesteket tartanak.

London: Warhol és az aztékok

A jelentősebb múzeumok (Tate, British Museum, stb.) tárlatai mellett izgalmasnál izgalmasabb kisebb kiállításokat is felfedezhetünk Londonban. Visszautazhatunk az 1666-os nagy londoni tűzvész idejére, és igaz történetek alapján megismerhetjük, hogyan dolgozták fel ezt a tragédiát a londoniak. A Museum of London interaktív kiállításán nemcsak a korszak tipikus tárgyait, hanem a XVII. század tűzoltófelszerelését is szemügyre vehetjük.

Míg Róma Vespasianus császár születésének évfordulóját ünnepli, addig a brit főváros olyan jeles eseményeket méltat tárlataival, mint a 40 éves woodstocki fesztivált, amelyet a híres rock and roll fotós, Elliott Landy képei örökítettek meg, és közéjük tartozik a 70 éves brit női kisegítő légierő emlékkiállítása a Királyi Légierő Múzeumában.

(forrás: http: britishmuseum.org)

Az egyik ritka japán dogu (forrás: http: britishmuseum.org)

A British Museum ősszel is komoly gyűjteményeket vonultat fel, és különösen a dél-amerikai civilizációk és az ázsiai kultúra kedvelőit csalogatja a kiállítótermeibe. Szeptember 24-től II. Moctezuma azték uralkodó igyekszik meghódítani a közönséget. A gigakiállítás kő és aranyszobrokon, illetve türkizritkaságokon keresztül mutatja be a híres király uralkodását, katonai és politikai szerepét, valamint az azték civilizáció nagyságát. A november végéig tartó másik nagyszabású tárlat a prehistorikus Japánba röpíti vissza a látogatót, bemutatva a neolit korszak legtipikusabb agyagfiguráit, a dogukat. A ritka kiállítási tárgyakat – amelyek többsége még sosem hagyta el Japánt – nemcsak japán múzeumok, hanem japán magángyűjtők adták kölcsön a British Museumnak.

A londoni Tate október 1-jén nyíló tárlata pedig csak hab a tortán a műkedvelőknek, hiszen a pop art stílusnak adóz, többek között Andy Warhol alkotásaival. Ha viszont a kiállítások mellett még koncerteken is csápolnánk ősszel, a fergeteges zenei hangulatról október 17-én és 18-án Cliff Richard & The Shadows, október 27-én a Fleetwood Mac, míg október 28-án a Spandau Ballet gondoskodik.

Elton és a hullák

Párizs az őszi hónapokban többek között Renoir-kiállítással és Elton John-koncerttel (október 2-án), Brüsszel Paul Delvaux alkotásaival és Buena Vista Social Club zenészeivel (október 18-án), míg Zürich Günther von Hagens preparált holttesteivel vonzza a turistákat. A párizsi Les Galeries nationales du Grand Palais-ban egészen 2010 január elejéig megcsodálhatjuk Renoir, az egyik legnagyobb impresszionista festőművész munkáiból álló gyűjteményt, amely februárban Los Angelesben, jövő nyáron pedig Philadelphiában folytatja hódító útját. Paul Delvaux, belga szürrealista festő alkotásaival ismerkedhetnek meg azok, akik a következő hónapokban Brüsszelt választják úti célnak.

Képgaléria von Hagens manchesteri kiállításáról! (fotó: F.C./FN)

Képgaléria von Hagens manchesteri kiállításáról!

(fotó: F.C./FN)

Manchester és Brüsszel után immár Zürichben csodálhatjuk meg Günther von Hagens preparált holttesteit. Az angliai és a németországi tárlatokon – amely nem azonos a világban (többek között a tavaly Budapesten) szintén turnézó Bodies (Testek) című kiállítással – élethelyzetekbe beállított, kipreparált (pontosabban plasztinációs eljárással készült) holttesteken, illetve testrészen keresztül fedezhetjük fel az emberi test szépségét. A Body World (Emberi test) című kiállítást, amely 1995 óta turnézik a világban, eddig több mint 25 millióan látták. Legutóbb a berlini tárlat váltott ki komoly vihart, ugyanis a művész szexuális aktus közben mutatta be a halottakat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik