Élet-Stílus

Talma utolsó, bunyó a kicsiknél – videó

A MotoGP-ben szereplő Talmácsi Gábor az utolsó, 14. helyen végzett vasárnap a gyorsaságimotoros-világbajnokság San Marinó-i Nagydíján. A nyolcadlitereseknél Espargaro és Iannone ütközött, majd egymásnak ment.

A legnagyobbaknál a misanói aszfaltcsíkon rendezett viadalt a vb-címvédő, hazai kedvenc Valentino Rossi nyerte, mögötte két spanyol versenyző, Jorge Lorenzo és Dani Pedrosa lett a második és harmadik.

A rajt után nem sokkal hárman is kiestek, így a 17 pilótából már csak 14-en maradtak a pályán. Az élen a nyolcszoros világbajnok Rossi, valamint Pedrosa és Lorenzo küzdött egymással, Talmácsi pedig a kilencedik volt egy darabig, majd később visszacsúszott a 13. helyre.

Féltávnál Rossi magabiztosan vezetett, mögötte Lorenzo és Pedrosa száguldott, Talmácsi pedig egyre jobban leszakadva az utolsó, 14. helyen zárta a mezőnyt.

Valentino robog újabb világbajnoki címe felé (MTI/EPA)

Valentino robog újabb világbajnoki címe felé (MTI/EPA)

A hajrában nem változott a helyzet az élen, a magyar motoros Rossitól csaknem egy körrel lemaradva, az utolsó pozícióban végzett. Az olasz már javában – zászlóval a kezében – ünnepeltette magát a rajongóival, amikor a magyar átrobogott a célvonalon.

talmácsi gábor

“A rajtom jól sikerült és a balesetnél azt vettem észre, hogy hirtelen a nyolcadik vagyok és Melandri előttem nem sokkal gyorsabb. Valószínűleg az olasz nem ment teljes hőfokon, én pedig már ekkor küzdöttem a motorral. Amíg bírtam hárítottam a támadásokat, de a kigyorsításoknál nem tudtam tartani a lépést a többiekkel, és megelőztek. Nagyon bízom benne, hogy Estorilra találunk valamit, amivel végre versenghetek a többiekkel, mert nekem ebből mostanában csak néhány kör jut.”

Újabb pontokat szerzett Németh

A 250 kcm-esek között szereplő Németh Balázs a pontszerző 15. helyen végzett, míg Tóth Imre a 18. lett. A spanyol Hector Barbera győzött, a hazai közönség előtt szereplő Mattia Pasini – Tóth csapattársa – szerezte meg a második helyet, a szintén spanyol Alvaro Bautista volt a harmadik.

A rajt után Németh és Tóth is visszaesett egy keveset, ám a második kör végén sikerült visszakapaszkodniuk, és előbbi a 20., utóbbi a 23. helyen robogott. Az élen a világbajnoki címvédő Marco Simoncelli repesztett, mögötte Pasini és Barbera következett.

A zárás előtt 14 körrel Simoncelli megcsúszott, hatalmasat esett, ezzel számára véget ért a misanói futam. Az élre Pasini került, mögötte Barbera, Németh a 18., Tóth pedig a 21. volt.

Öt körrel a zárás előtt Németh a 17., Tóth pedig a 20. helyen motorozott, előbbi végül két helyet javítva a pontszerző 15. helyen zárt. Az első helyért Pasini és Barbera folytatott ádáz küzdelmet, amelyet végül a bátrabb spanyol nyert meg.

“Az elején egy egyik riválisom kissé megtaszított, így visszaestem, utána pedig egy baleset hátráltatott” – mondta az MTI-nek Németh. “Később egyre jobban belejöttem, a motor is jól ment, és a alaposan kitanultam a pályát. A hajrában, amikor láttam, hogy esélyem van az újabb pontszerzésre, még sikerült megelőznöm az egyik ellenfelemet.”

Dráma a nyolcadlitereseknél

A legkisebbeknél, vagyis a 125 kcm-esek között is nagy csata zajlott le a hajrában. A spanyol Pol Espargaro, aki a 13. pozícióból küzdötte fel magát az élre, az utolsó kanyarban összeütközött a hazai közönség előtt szereplő Andrea Iannonéval, és mindketten nagyot estek.

Az egyik motor addig bukfencezett, míg majdnem kirepült a nézők közé, de végül senkinek sem lett baja, és a pilóták is megúszták a balesetet. Iannone azonban, noha az ő megcsúszásából következett be a koccanás, nekiugrott a spanyolnak és még le is fejelte. Baj nem lett a dologból mert mindketten bukósisakban voltak.

A győzelmet végül – nevető harmadikként – a pontversenyben éllovas spanyol Julian Simon szerezte meg, aki sikerével már közel ötven ponttal vezet honfitársa, Nicolas Terol előtt.

san marinó-i nagydíj végeredmény

125 kcm:
1. Julian Simon (spanyol, Aprilia) 40:15.301 p
2. Nicolas Terol (spanyol, Aprilia) 0.573 mp hátrány
3. Bradley Smith (brit, Aprilia) 5.474 mp h.

Az állás: 1. Simon 210 pont, 2. Terol 152,5, 3. Smith 147.5

250 kcm:
1. Hector Barbera (spanyol, Aprilia) 43:23.353 p
2. Mattia Pasini (olasz, Aprilia) 0.040 mp hátrány
3. Alvaro Bautista (spanyol, Aprilia) 1.691 mp h.
…15. Németh Balázs (Aprilia) 1:15.515 p h.
…18. Tóth Imre (Aprilia) 1 kör h.

Az állás: 1. Aojama 205 pont, 2. Bautista 192, 3. Simoncelli 165, …16. Talmácsi 28., …20. Tóth Imre 12., …24. Németh Balázs 3

MotoGP:
1. Valentino Rossi (olasz, Yamaha) 44:32.882 p
2. Jorge Lorenzo (spanyol, Yamaha) 2.416 mp hátrány
3. Dani Pedrosa (spanyol, Honda) 12.400 mp h.
…14. Talmácsi Gábor (Honda) 1:22.347 p h.

Az állás: 1 Rossi 237 pont, 2. Lorenzo 207, 3. Pedrosa 157, …18. Talmácsi 12

Ajánlott videó

Olvasói sztorik