Élet-Stílus

FINA-jutalom Hosszú Katinkáéknak

Bár hivatalos nevében továbbra is hordozza az "amatőr" szót a FINA, a szervezet mindinkább arra törekszik, hogy a hozzátartozó sportágak képviselői profikká váljanak. Mindennek alátámasztásaként Cornel Marculescu ügyvezető igazgató aláírásával megérkeztek a magyar szövetségbe azok az űrlapok, amelyeken az érmesekről kérik be az adatokat a római világbajnokság pénzdíjainak kiutalásához.

“Jóleső érzés volt eddig, hogy örömet szereztünk minden sportot szerető magyar embernek, most pedig a FINA szerzett örömet a versenyzőinknek, hiszen a világbajnoki címek 12 ezer dolláros jutalommal járnak, az ezüstéremért 7 ezer dollár dukál, míg a bronzérmekre 5-5 ezer dollárt fizetnek” – újságolta Ruza József főtitkár. „Üdvözlendő a FINA ilyen jellegű törekvése, el lehet képzelni, milyen nagy munkát igényel a pénz előteremtése, ráadásul világcsúcsonként 25 ezres bónusz jár a rekordereknek is.”

Mindez azt jelenti, hogy Hosszú Katinka három érme 22 ezer, Gyurta Dániel világbajnoki aranya 12 ezer dollárt ér, és ugyanennyit kap Cseh László az ezüst- és a bronzérme után.

“Óriási előrelépés, hogy a legjobbakat anyagilag is elismeri a nemzetközi szövetség. Az elnökünket, Gyárfás Tamást is immáron soraiban tudó FINA Büro által képviselt újfajta szemlélet megváltoztatja a sportág berendezkedését, a versenyzők és menedzselésük még profibbakká válnak.”

A főtitkár elárulta, a versenyzők meglepődtek nem is sejtették, hogy plusz állhat a házhoz.

Ruza József jelezte azt is, Hosszú Katinka esetében speciálisan kell eljárni, hiszen amerikai egyetemi státusza nem teszi lehetővé, hogy sportteljesítményért külön, a tanintézmény által folyósított támogatáson túlmenően pénzt vegyen fel, erre külön, rendkívül szigorú szabályokat érvényesítenek az amerikai egyetemek.

Cseh László, Hosszú Katinka és Gyurta Dániel (MTI)

Cseh László, Hosszú Katinka és Gyurta Dániel (MTI)

“Épp most egyeztettem az édesapjával, hogy a világbajnoki jutalmakat a MÚSZ-nál, az egyetemnél vagy valahol másutt helyezik-e letétbe, természetesen a magyar adótörvények rendelkezéseit szem előtt tartva. Katka pedig azután juthat ehhez a pénzhez, ha befejezi tanulmányait.”

A Gyárfás Tamás vezette magyar szövetség sem fukarkodott az elismeréssel: a MÚSZ és a válogatott mögött álló szponzorcsapatnak köszönhetően a kiemelkedő teljesítményt nyújtó úszók és edzőik egyformán átvehették jutalmukat – még az augusztus 12-ei parlamenti fogadáson.

“E tekintetben kissé különbözik a FINA és a szövetség szemlélete, mi ugyanis fontosnak tartjuk az edzői munka kiemelését is” – mondta ezzel kapcsolatban Ruza József. „Személyes véleményem, hogy egy jó edzéstervnek szerzői jogvédelem alá kellene tartoznia, hiszen egy adott időszakban a világ legjobb teljesítményéhez segíti az úszót.”

“És amellett, hogy az edzőket díjazzuk, valahogy azt is el kellene érni, hogy hasonló sztárkultusz övezze a legjobbakat, mint amilyen annak idején a futballban Herrerát, vagy nálunk Széchy Tamást. Merthogy ők ketten élnek úgy az emlékezetemben, hogy bárhol is jelentek meg, legalább akkora figyelem övezte őket, mint a sportolókat.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik