Élet-Stílus

Történelmi adatlopás Amerikában

Valószínűleg minden idők legnagyobb számítógépes személyiségi adatlopása ügyében indított eljárást az amerikai igazságügy-minisztérium; a hackerek több mint 130 millió bankkártya számát tulajdonították el - közölték hétfőn szövetségi hatóságok.

Az adatlopással egy miami férfit, a 28 éves Albert Gonzalezt, valamint két meg nem nevezett orosz férfit gyanúsítanak.
A személyiségi adatok ellopásával (identity theft) és az azokkal való visszaéléssel vádolt férfiak több mint 130 millió hitelkártya és hitelkeret nélküli bankkártya adatát szerezték meg úgy, hogy feltörték öt vállalat – a Heartland Payment Systems, a 7-Eleven, a Hannaford Brothers és további két cég – számítógépes rendszerét.

A New Jersey-i szövetségi ügyészi hivatal közleménye szerint az elkövetők először kiválasztották a legjelentősebb amerikai vállalatok Fortune 500-as listájáról az áldozatokat, majd megkeresték a cégek honlapjainak sérülékeny pontjait.

A gyanúsítottak az ellopott kártyaszámokat el akarták adni másoknak, akik azokkal hamis vásárlásokat hajthattak volna végre. A tolvajok New Jersey államban és a világ más részein található szervereken tárolták a hackeléshez szükséges adatokat.

Ez a séma valószínűleg a legkiterjedtebb hackelési és személyiségi adatlopási eset, amelyben az amerikai igazságügy-minisztérium valaha eljárást indított – tartalmazza a közlemény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik