Élet-Stílus

Pars lemaradt a dobogóról

Pars Krisztián első számú esélyesként nem tudott érmet szerezni, s a negyedik helyen végzett férfi kalapácsvetésben a berlini atlétikai világbajnokságon. Nem ez volt az egyetlen komoly meglepetés a hétfői döntőkben.

A kalapácsvetés elsőszámú esélyesének számító Pars Krisztián nem szerzett érmet a berlini atlétikai világbajnokságon, hétfőn, 77,45 méterrel a negyedik helyen végzett. Az olimpiai ezüstérmes versenyzőt az utolsó sorozatban előzte meg az orosz Alekszej Zagornyij (78,09). Az aranyérmet az olimpiai bajnok szlovén Primoz Kozmus érdemelte ki (80,84) a lengyel Szymon Ziolkowski előtt.

A szülők bizakodtak

A legjobb eredménnyel (78,68 m) döntőbe jutott magyar dobó szülei, akik Szentgotthárdról utaztak a német fővárosba, már másfél órával a kezdés előtt elfoglalták a helyüket a 75 ezres Olimpiai Stadion lelátóján. Az egész család izgatottan, de derűlátóan várta a kezdést, Pars édesanyja kijelentette, hogy fia nyeri a kalapácsvetés, édesapja pedig hozzátette: simán.

A szülői bizakodásnak volt alapja, hiszen Pars világranglista-vezetőként (81,43 m) érkezett a vb-re, az idei tíz legnagyobb dobás közül nyolc az ő nevéhez fűződött, s 18 versenyét egyformán megnyerte.

Pars lemaradt a dobogóról 1

Általános volt a szakmai vélemény, hogy legnagyobb ellenfele az olimpiai bajnok Primoz Kozmus lehet. A szlovén atléta – akárcsak Pars – sérüléssel bajlódott, idén 80,34 méterig jutott, de éppen felszálló ágban volt.

Hőség volt és kevés néző

Az erősen foghíjas lelátók előtt – mintegy 8-10 ezer szurkoló gyűlt össze a délutáni program kezdetére -, 27 Celsius fokos melegben Pars kezdte a döntőt, egy 75,51 méteres, biztonságinak nevezhető dobással. Kozmus is hasonlóképpen nyitott (75,14), az első kör után a sydneyi olimpiai bajnok lengyel Szymon Ziolkowski (77,44) állt az élen.

Másodikra a szombathelyi versenyző a hálóba vágta a kalapácsot, majd a fejéhez kapott. Kozmus viszont kezdett magára találni, s 79,74-gyel átvette a vezetést, bár Ziolkowski is javított (79,30).

Pars harmadik dobása ismét a hálóban landolt, így a döntő félidejénél az is felmerült, hogy esetleg nem folytathatja a legjobb nyolc között. Erre nem került sor, végül hatodikként várhatta az utolsó három sorozatot. Búcsúzott többek között a 2007-es vb-bronzérmes szlovák Libor Charfreitag és a 2000-es ötkarikás második olasz Nicola Vizzoni.

Idegesen, rosszul versenyzett

A Dobó SE atlétája negyedikre 77,45-ig repítette a kalapácsot, ezzel feljött a harmadik helyre, de az igazi nagy dobással még mindig adós maradt az ötödik kör után is, mivel ez a kísérlete is a hálót találta el. Kozmus riválisa hibáit látva teljesen megnyugodott, s túldobta a 80 méteres vonalat (80,15), ezzel bebiztosította első helyét.

Az utolsó sorozatban az orosz Alekszej Zagornyij, aki három centiméterrel állt Pars mögött, 78,09 méterrel megelőzte a magyar atlétát, ő nem tudott visszavágni, aki utolsó dobását megint elrontotta. A kalapács a hálót érintve 73-74 méterig szállt, így Pars kilépett, nem mérette le. Kozmus már győztesként újabb 80 fölötti eredménnyel (80,84) nyugtázta sikerét.

Pars, aki januárban elvesztette mesterét, a Dobópápának nevezett Németh Pált, idegesen, rosszul versenyzett. Jellemző, hogy a selejtezőben elért eredményétől is elmaradt, egy olyan mezőnyben, ahol csak egyetlen atléta tudott 80 méter fölött dobni. A negyedik helyért 15 ezer dollár a jutalma.

Nem nyilatkozott

A számára csalódást hozó kalapácsvető döntő után nem állt meg nyilatkozni a rá váró újságíróknak Pars Krisztián. A dobogóról lemaradt szombathelyi versenyző sem a televíziósoknak, sem a vegyes zónában őt megszólaltatni kívánó zsurnaliszták kérésére nem állt meg, hanem leszegett fejjel továbbment.

Gyulai Márton, a magyar szövetség főtitkára csalódottan, de bizakodva értékelte a finálét: “Nem volt még lehetőségem beszélni Krisztiánnal. Láttam már egy-két kalapácsvető döntőt életemben, de ennyi hibát talán az összesben együtt nem láttam, mint most, s ebből sajnos mi is kivettük a részünket – mondta a Berlinben műsorközlőként is tevékenykedő főtitkár. – Nem szabad elfelejteni, hogy Krisztián tavaly október óta sérüléssel bajlódott, az idény eleji jó formája mostanáig tartott ki. Tíz éve ismerem őt, biztos vagyok benne, hogy ebből a negyedik helyből erőt és motivációt merít, s holnaptól már a jövő évi barcelonai Eb-re készül.”

Gécsek Tibor, Európa-bajnok, kétszeres vb-bronzérmes kalapácsvető, aki a helyszínen szurkolt Parsnak, az MTI-nek azt mondta, talán a szombathelyi dobó túlzottan akarta a sikert. “Technikailag nem állt össze a mozgása, ezért rontotta el az első dobásait – nyilatkozott Gécsek. – Sokan dobták a hálóba a szert, mindössze 3-4 méter széles lehetett a nyílás, biztos ez is zavarta. Azt gondolom, nagyon nagyon akarhatta a jó eredményt, talán ezért kicsit elsiette a dobásait, a gyorsaság hibákhoz vezetett. Neki a legrosszabb most. De még csak 27 éves, nagyon tehetséges, legközelebb majd megmutatja mit tud.”

A világbajnok Kozmus kemény küzdelemre számított Parssal, amint a verseny utáni sajtótájékoztatón elárulta: “Örülök neki, hogy a testem nem hagyott cserben, de ez nem volt nagyon erős verseny – mondta a 29 éves dobó. – Nem tudom, mi történhetett, mindenki nagyon ideges volt, s ezért nem is dobtak jól. Arra számítottam, hogy Pars nagyon erős lesz, de egyáltalán nem volt az.”

—-Bombameglepetés rúdugrásban—-

A világcsúcstartó Jelena Iszinbajeva óriási meglepetésre érvényes kísérlet nélkül kiesett a női rúdugrás döntőjében a berlini atlétikai világbajnokságon, hétfőn. Az aranyérmet így a lengyel Anna Rogowska szerezte meg.

Az 5,05 méterrel rekorder orosz versenyző a fináléban szokása szerint akkor akart beszállni, amikor vetélytársai többsége már elvérzett. A 4,75-ös magasságon azonban váratlanul rontott, majd emeltetett, de a 4,80-on sem sikerült túljutnia. Ekkor már csak Rogowska volt versenyben, aki a 4,75-öt elsőre vitte. Iszinbajeva a női 3000 m akadály befutója utáni hangzavarban
futott neki harmadszor a 4,80-nak, de simán leverte a lécet.

Pars lemaradt a dobogóról 1

A kétszeres olimpiai és világbajnok, a szám királynőjének tartott atlétanő ezzel a 2003-as párizsi világbajnokság után először szenvedett vereséget nagy világversenyen. Kudarca azonban nem előzmény nélküli, mivel július 24-én Londonban már kikapott Rogowskától, akkor mindketten 4,68-at teljesítettek.

Rogowska mögött az amerikai Chelsea Johnson (4,65) és a szintén lengyel Monika Pyrek (4,65) lett a második holtversenyben.

—-Hétfői eredmények—-

Férfi 10 000 méter:
1. Kenenisa Bekele (Etiópia) 26:46.31 perc
2. Zersenay Tadese (Eritrea) 26:50.12
3. Moses Ndiema Masai (Kenya) 26:57.39

Férfi kalapácsvetés:
1. Primoz Kozmus (Szlovénia) 80,84 méter
2. Szymon Ziolkowski (Lengyelország) 79,30
3. Alekszej Zagornyij (Oroszország) 78,09
4. Pars Krisztián 77,45

Női 100 méter:
1. Shelly-Ann Fraser (Jamaica) 10.73 mp
2. Kerron Stewart (Jamaica) 10.75
3. Carmelita Jeter (Egyesült Államok) 10.90

Női 3000 m-es akadályfutás:
1. Marta Dominguez (Spanyolország) 9:07.32 perc
2. Julija Zarudnyeva (Oroszország) 9:08.39
3. Milcah Chemos Cheywa (Kenya) 9:08.57

Női rúdugrás:
1. Anna Rogowska (Lengyelország) 4,75 méter
2. Chelsea Johnson (Egyesült Államok) 4,65 és Monika Pyrek (Lengyelország) 4,65

Női hármasugrás:
1. Yargelis Savigne (Kuba) 14,95 méter
2. Mabel Gay (Kuba) 14,61
3. Anna Pjatih (Oroszország) 14,58

Ajánlott videó

Olvasói sztorik