Élet-Stílus

Horror árakon lehet „roamingolni”

Az unión kívüli országokba utazóknak célszerű még utazás előtt alaposan átnézni, hogy az adott országban mennyibe kerül majd a barangolás, legyen szó telefonálásról, SMS küldésről, vagy akár mobilinternetről.

Takács Péter a hírközlési fogyasztói jogok képviselője (HFJK), közleményt adott ki, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy amíg az unióban a hívásindítást, a hívásfogadást, illetőleg SMS árakat szabályozták, az unión kívül más a helyzet.

Itt a szolgáltatók által alkalmazott árakra nincs hatással az uniós roaming-rendelet, így a három hazai szolgáltató által az egyes országokban alkalmazott árak is jelentős szórást mutatnak – de szinte mindig jóval magasabbak, mint az Unióban.

Az egyik legnépszerűbb nyaralóhelyen, Horvátországban a hívásindítás akár percenként 384 forintba, a hívásfogadás pedig 145 forintba is kerülhet, míg egy SMS elküldése akár 120 forintos költséggel is járhat.

Európán kívülre utazva az árak még magasabbak lehetnek, Egyiptomból több mint 700 forintba kerülhet egy percnyi hívás Magyarországra. Kenyában, vagy Kínában a hívásindítás díja meghaladhatja a percenkénti 1000 forintot is.

EU-roaming

A hívásfogadás percenként legfeljebb bruttó 66,9 Ft-ba, a hívásindítás
percenként bruttó 151,4 Ft-ba, az SMS küldés pedig legfeljebb 38,9
Ft
-ba kerülhet. Továbbiak az NHH TANTUSZ tarifa-összehasonlító oldalán.

Az adatroaming, azaz a mobilinternet-szolgáltatás igénybevételére még az uniós tagállamokban is nagyon oda kell figyelni. Nem szabad elfelejteni, hogy a hazai előfizetéses mobilinternet-csomagok a külföldi használatra nem vonatkoznak, így alapesetben az árak még az EU-ban barangolva is a hazaiakhoz képest nagyon magasak lehetnek.

Az adatroaming ára általában 150-400 forint 100 kb-onként, így normál méretű weboldal letöltése (1-1,5 MB) is akár 3-5 ezer forintba kerülhet, nem említve a mozgóképes alkalmazások, kisebb videók megtekintésének árát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik