Élet-Stílus

Vegyi támadás a bőr ellen

Felesleges vegyi támadásnak kitenni a bőrünket, napozáskor a legideálisabb a 15-20-as faktorszámú napkrém használata. Inkább arra fektessük a hangsúlyt, hogy a bőrünk edzettségének megfelelő ideig maradjunk a napon – sütkérezzünk tudatosan!

Hiába éltető fényünk a nap, nem szabad elfelejteni, hogy a bőr kapacitása véges, nem lehet sokáig sütkérezni védelem nélkül. Ami a jótanácsokat illeti: először is, a legjobb fényvédelem, ha délelőtt 10 és délután 4 óra között kerüljük a napot. Ha erre nincsen mód, óvjuk bőrünket megfelelő ruházattal és fényvédőszerrel.

A napozással kapcsolatban kétféle sugárzásról szokás beszélni: egy egyik az UV-A, amely nem okoz leégést, viszont a bőr mélyebb rétegeit károsítja – sokáig úgy tartották, hogy nincs rákkeltő hatása. A másik az UV-B-sugárzás, amely a leégésért felelős, és a bőrrák elsőszámú előidézője.

(MTI)

(MTI)

Egészségügyi és környezeti hatások

A fényvédőszerekkel – a bennük lévő fényszűrők miatt – bizonyos mértékig meg lehet növelni a bőr védekezési képességét. A fizikai fényszűrőket a bőr általában jól viseli. Hátrányuk, hogy erősen, fehéresen fedik a bőrt, viszont védelmet nyújtanak mind az UV-A, mind az UV-B sugarakkal szemben. Felkenés után azonnal hatnak, de gyerekeknek és érzékeny bőrűeknek nem feltétlenül javasolt a használatuk.

A kémiai fényszűrőket tartalmazó készítményeket a megfelelő hatás érdekében legalább fél órával a napozás előtt fel kell kenni a bőrre. Gyakori, hogy fizikai és kémiai fényszűrőket egyaránt felhasználnak a napozószerekben.

A fényvédőszerekkel szemben alapvető követelmény, hogy ne károsítsák a bőrt, ne legyenek toxikusak vagy fényérzékenyítők, és a verejtékkel se lépjenek reakcióba. Sajnos ezeknek a kívánalmaknak ma még nem minden készítmény felel meg. Fényvédőszer választásakor lehetőleg kerüljük azokat a készítményeket, amelyek bőrirritációt, hormonháztartás-zavart okozhatnak.

Fontos szem előtt tartani, hogy a napozószerek nagy része fürdőzéskor bekerül a vizekbe. A korszerű napozószerek az élővizekbe jutva általában lebomlanak, mégis vannak összetevők – parafinolaj, valamint a fentebb már említett hormonhatású adalékanyagok -, amelyek a környezetre veszélyesek, ezeket lehetőleg kerüljük.

A kevesebb több

A fényvédőszerekben lévő kémiai filterek terhet is jelenthetnek a bőr számára. A kevésbé fotostabil anyagok reakcióba léphetnek a bőrrel, s ezáltal megnövelik az allergia rizikóját. Sokakban él az a tévhit, hogy a napsugarak káros hatásai magasabb faktorszámú fényvédőszerrel kivédhetőek.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy előnyösebb alacsonyabb faktoros napozószert használni, és inkább csak a bőr tűrőképességének megfelelő ideig tartózkodni a napon. A l5-20 faktoros fényvédők – ésszerű napozási szokások mellett – általában elegendő védelmet nyújtanak. A magasabb faktoroknál a fényvédelem alig, viszont a bőr vegyi terhelése, s persze a készítmény ára is jelentősen megnő.

bővebben

A témáról bővebben a Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik