Élet-Stílus

Kádári beütése van az ingatlanadónak

A hétfőn megszavazott vagyonadó törvényen belül a fő szabály szerint minden lakóingatlan adózik. A sávhatárokból azonban kiderül, két adómentes ingatlana is lehet egy személynek. Déja vu. A Kádár-korszakban is mindenkinek megengedett volt egy lakás és egy üdülő tulajdonlása. A lakasportal.hu foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat.

Az első lakóingatlan mentes az adó alól, ha forgalmi értéke nem éri el 30 millió forintot és a tulajdonos ténylegesen benne lakik. A második lakóingatlan már csak 15 millió forint forgalmi érték alatt adómentes, a harmadik és többi ingatlan pedig teljes forgalmi érték után adózik. A kedvezmény határán levő 30 és 15 milliós ingatlanokkal rendelkező tulajdonos pedig jobb híján kiköltözhet nagyobb értékű ingatlanából kisebb értékű nyaralójába, hogy csak egy után fizessen adót.

A családok közül azok jártak jól, akik a gyerekeik nevére vették a nekik szánt lakást. A több ingatlant birtoklók pedig örülhetnek, mert nem adódik össze az összes adózni valójuk. A kisnyugdíjasoknak adtak egy plusz kedvezményt: 50 millió forgalmi értékből 10 millió adóalapmentes. A kettős adóztatás elkerülése miatt a helyi adók levonhatóak a lakóingatlan adóból.

Az adó mértéke 30 millióig tartó részre 2,5 ezrelék, 30 és 50 millió közötti részre 3,5 ezrelék, az 50 millió feletti részre pedig 5 ezrelék. Ez a pontosan 30 milliós értékű lakásnál 75 ezer forint, az 50 milliósnál 145 ezer forint.

Harmadik gyermektől gyerekenként 15 százalékkal csökkenthető az adó, ha a forgalmi érték 100 millió alatti. Egy kilenc gyermeket nevelő család például már nem fizet lakóingatlan adót, viszont egy ötgyermekes 40 milliós házban élő igen, évi 60 500 forintot (75 ezer meg 35 ezer, összesen 110 ezer adó mínusz 45 százalék levonás).

A lakásfelújítás áfája levonható a lakásadóból, ami azon túl hogy serkenti a renoválási kedvet, egyben ösztönzi a számlakérést is. Műemléki épület felújítója három évig nem fizet lakásadót.

Nyugdíjas vagy kiskorú örökös kérheti az adó felfüggesztését, de elengedését nem. Az adót feljegyzik, az állam jelzálogjogot tesz az ingatlanra, és ha eladják, akkor kéri egy összegben az esedékes adót. Aki munkáját önhibáján kívül veszti el, az is kérheti két évre a felfüggesztést.

A cikket teljes terjedelmében a www.lakasportal.hu oldalon olvashatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik