Élet-Stílus

Bővült a periódusos rendszer

Több mint 13 évvel felfedezése után hivatalosan is visszaigazolták a 112-es rendszámú elem létezését.

A döntést az Alap- és Alkalmazott Kémia Nemzetközi Egyesülete (IUPAC) elnevezésű szervezet tudatta Sigurd Hofmannal, aki a szupernehéz elemek előállítására alakult kutatócsoportot vezeti. A 112-es rendszámú, a hidrogénnél 277-szer nehezebb elem a periódusos rendszerben a higany alatt található, tulajdonságai is hasonlítanának hozzá, ám csupán az ezredmásodperc töredékéig él.

A transzurán (uránon túli) elemek természetes körülmények között magfúzióval a csillagok belsejében születnek. Földi körülmények között két nehézion atommagjának ütköztetésével tudják létrehozni a szupernehéz elemeket, ám nehéz detektálni őket, mert kevés keletkezik belőlük, és gyorsan szétesnek.

Az elmúlt 30 évben a darmstadti nemzetközi kutatócsapat hat új elemet hozott létre (107-től 112-ig), az eddig Ununbiumnak nevezett 112-es az utolsó, melyet hivatalosan is visszaigazolt az IUPAC. A német, finn, orosz és szlovák kutatókból álló csoport ezzel megkapta a jogot arra is, hogy végleges nevet adjon a szupernehéz elemnek. A 110-es rendszámú elemet például városuk után darmstadtium (Ds) névre keresztelték, ezt 2003-ban fogadta el az IUPAC.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik