Élet-Stílus

Először csökkent a mobilok száma

admin
admin

2009. 06. 10. 10:27

2009 első negyedévében 112 ezerrel csökkent a mobiltelefon-előfizetések száma, így március végén 12,1 millió volt. A szolgáltatás megjelenése óta először történt visszaesés a mobiltelefon-előfizetések számában.

A Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint az előfizetéseken belül a havidíjas csoport nagysága nőtt, de kevesebbel, mint amennyivel a feltöltőkártyásé csökkent. Ugyanakkor az előző év azonos időpontjához képest az állomány 881 ezerrel, 8 százalékkal lett magasabb. A feltöltőkártyás előfizetések száma egy év alatt 348 ezerrel emelkedett, részarányuk tovább csökkent. A negyedév végén 100 lakosra 121 mobil-előfizetés jutott, elterjedtségi mutatója négyszer akkora, mint a vezetékes kategóriáé.

A mobilhálózatban a negyedév folyamán 2 százalékkal több hívást kezdeményeztek, mint az egy évvel korábbi időszakban, eközben 9 százalékkal emelkedett a mobiltelefonálással töltött összes percidő. Egy előfizetésre átlagosan 333 percnyi beszélgetés jutott, egy hívás átlagos hossza pedig 2,2 perc volt.

Bár egyre több kábeltévé-, illetve internetszolgáltató kínál vezetékes vonalat és hívásszolgáltatást, 2009 márciusának végén – előzetes adatok szerint – az egy évvel korábbinál 154 ezerrel kevesebb, 3,1 millió vezetékes fővonal volt üzemben. A 2008 december végi adatokhoz képest 7 ezres csökkenést regisztráltak a vezetékes vonalak számában. A 100 lakosra jutó vezetékes fővonalak száma az időszak végén 31 volt.

Az összes telefonbeszélgetésre fordított idő 73 százalékát mobilkészülékekről indított hívások tették ki.

A KSH adatai szerint az internet-előfizetések száma 317 ezerrel gyarapodott egy év alatt, és az első negyedév végére 2,3 millió felett van, és ez 16 százalékkal több, mint 2008 ugyanezen időpontjában. 2009 első negyedévében az internetszolgáltatók száma 391 volt, 26-tal kevesebb, mint egy évvel korábban. A piac koncentrált, 24 cég tudhatja magának az előfizetések 90 százalékát.

Az internet-előfizetések száma 2009 első negyedévében a 2008. év végéhez képest 8 ezerrel emelkedett.

Az előfizetések kétharmada a szélessávú technológiához kötődik: ez a szolgáltatási terület 2008 márciusa óta 8 százalékkal bővült. A vezeték nélküli kategória növekedése még ennél is nagyobb mértékű, 30 százalékos. A vezetékes internet két legjelentősebb típusának terjedése ugyanakkor lelassult.

A nagymértékű változáshoz erőteljesen hozzájárult az egyre inkább megfizethető mobilinternet, melynek növekedése 36 százalékos volt. Az összes internet-előfizetés majdnem negyede a mobil kategóriába tartozott, részaránya egy év alatt 3 százalékponttal növekedett.

A széles sávú interneten belül éves viszonylatban a kábelhálózatos előfizetések gyarapodtak gyorsabban, 16 százalékkal.

Az internetszolgáltatásokból származó nettó árbevétel az első negyedévben több mint 37,7 milliárd forint volt, ami folyó áron 12 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.