Élet-Stílus

Válságmódi

A bejáratott munkamenet iránti kereslet drasztikusan csökken ugyan, de gombamód szaporodnak az újsütetű válságügyek – számolnak be a kibontakozó recesszió következményeiről a vállalati ügyfelekkel foglalkozó ügyvédek.

A privatizációs „bumm” idején és az azt követő években a legnagyobb forgalmú nemzetközi irodák – a magic circle tagjai, valamint több nagy londoni és amerikai székhelyű iroda – sorra nyitották fiókirodáikat az országban, s bár néhány – mint, mondjuk, a Baker and McKenzie vagy a Clifford Chance – máig meghatározó piaci szereplő, többen továbbálltak időközben. Az irodák egy része a privatizáció lecsengését követően távozott, mások a mostani válság okán húzzák le a rolót Budapesten, de a kettő között is tapasztalható volt az elvándorlás, ami jórészt a közép-európai térség – azon belül hazánk – világpiaci jelentőségének csökkenésével függött össze. Ez utóbbit példázzák a Freshfields 2007-es magyarországi és a Linklaters 2008-as kelet-európai irodabezárásai.

Bajban Albion
Az is megfigyelhető, hogy miközben a londoni Cityben több száz fős elbocsátásokra került sor a jogi tanácsadó szektorban (lásd a Clifford Chance vagy a Linklaters példáját), és egyes irodák – jelenleg is – komoly összegeket fizetnek a frissen végzett és rekrutált jogászaiknak azért, hogy elhalasszák a munkába lépést, az angolszász brandek valamelyest visszahúzódtak térségünkben is.
Válságmódi 1

Azonban nem tartja speciálisan magyar jelenségnek dr. Szecskay András, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnökhelyettese az angolszász gyökerű irodák piaci súlyának csökkenését, mondván, ezek a nemzetközi cégek a közép-európai térséget egységes egészként kezelik, továbbá – már csak a kiterjedt szervezet és a differenciált ügykezelésből adódó magasabb költségek okán is – elsődleges szempontjuk a profitabilitás. Éppen ez indokolja a térségi piacról történő visszavonulásukat, a nagy tranzakciók – privatizáció, tőzsdére vezetés, vállalatfelvásárlások, ingatlanpiaci boom – lezárultával ugyanis tevékenységük többnyire a cégek működésével összefüggő, napi szintű jogi szolgáltatás biztosítására korlátozódna, de ebben kevéssé érdekeltek.

Rostált az elektronikus ügyintézés

A céges ügyek jogi képviseletének
ellátására jelentős hatással volt, hogy egy törvénymódosítás
következtében 2008 júliusától kezdődően kizárólag elektronikus úton
lehet a céges ügyeket intézni – mutatott rá dr. Kovács Szabolcs László
egyéni ügyvéd, mondván, ezáltal a cégeljárás némileg gyorsabbá vált,
ugyanakkor új szakmai kihívásokat is támasztott, hiszen teljesen új
rendszert kellett emiatt kialakítaniuk az ügyvédeknek a vállalati ügyek
jogi képviseletének ellátása területén. Emellett – tette hozzá – a
komolyabb ügyfelek már azt is elvárják, hogy az ügyvédi iroda az általa
ellátott tevékenységről honlapon adjon tájékoztatást. Ez azonban
nemcsak szemléletmód, jórészt pénz kérdése is, ezért az erre többet
áldozni tudó nagyobb ügyvédi irodák piaci helyzetét erősíti.

Régiós románc
A kivonult „nagyok” által magukra hagyott korábbi kelet-európai fiókirodák térségi regionális együttműködési formák kiépítésével próbálkoznak – főként a közepes „üzemméret” tartományban. Kérdéses persze, hogy a piac hosszabb távon mennyire igényli, s milyen mértékben hajlandó eltartani a regionális jogiiroda-hálózatokat. Különös tekintettel arra, hogy a nemzetközi lefedettség terén olyan típusú nemzetközi – gyakorlatilag globális – együttműködési formák régióbeli tagjaival kell versenyezniük, mint például a világ 160 országában, illetve államában képviselt Lex Mundi, melynek tagjai (Magyarországon például a Nagy és Trócsányi) hozzáférhetnek a határon túli piacokhoz és a tagtársak szakértelméhez, de nem kell feladniuk függetlenségüket. De említhetők az ennél lazább, ám sok esetben nagyon is aktív kooperációt jelentő „best friend”-megoldások képviselői. Ez utóbbiak esetében valamely nagy londoni vagy amerikai székhelyű iroda – a fiókiroda-alapításnál jóval költséghatékonyabb módon – rendszerint nem exkluzív alapon együttműködő partnerekkel tart kapcsolatot a világ számos pontján.

Régi szép idők
A rendszerváltás utáni első években egyértelműen a privatizációs ügyek jelentették a slágertémát – magyarázta dr. Kiszely György, a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda partnere –, s ezekben az angolszász gyökerű ügyvédi irodák vitték a prímet, együtt néhány, a megkívánt nemzetközi standardokat sikeresen implementáló hazai játékossal. Egy másik, egészen a legutóbbi időkig virágzó – kiszámítható növekedést és vonzó megtérülési rátát ígérő – piaci szegmens volt a tranzakciós, elsősorban M&A- (Mergers & Acquisitions-) ügyeké. Ez gyakorlatilag a klasszikus vállalatfelvásárlás-, feljavítás-, eladásügylet, melybe a nemzetközi befektetési alapok invesztáltak sokat, s azt lehet mondani, hogy a 2002-es évtől folyamatosan növekedve 2007-ben ért a csúcsra ez az „ágazat”. Ehhez képest a tavalyi év már az előzetes becslések szerint is minimum 50 százalékos visszaesést hozott a tranzakciós volumen tekintetében az előző évhez képest, s az idei kilátások sem rózsásak. Sok iroda állt rá a kilencvenes évektől az ingatlanügyekre, illetve a részben ehhez kapcsolódó hitelügyekre. Ez a szegmens is szenved a mostani időszakban. Szintén jellemző volt az elmúlt két évtizedben a nagy, részben tőzsdei cégek társasági létéhez kapcsolódó, hagyományos értelemben vett társasági jogi, cégjogi tanácsadás.

Variációk válságra
Az elmúlt hónapokban több említett ügytípus esetében drámaian csökkent a kereslet – folytatta dr. Kiszely György –, másrészt viszont a válság számos új ügytípus vonatkozásában növekedést generált. Például a bedőlő hitelek, a felszámolások vagy a meghiúsult szerződésekkel kapcsolatos jogviták mind-mind jogi megrendelésekkel járnak. Jellemző, hogy a hitelkihelyezések csökkenésével párhuzamosan nem csökkent érzékelhetően a banki megbízások volumene a jogi piacon, ugyanis a hitelátstrukturálások is nagymértékű jogászi munkákat generálnak. Tény ugyanakkor, hogy az ilyen megbízások főként azokat az irodákat érintik pozitívan, melyek rendelkeznek a tranzakciós (M&A), ingatlanjogi és bankjogi specialistákon kívül a jogviták rendezésére, restrukturálásra szakosodott, gyorsan mozgósítható és flexibilis kapacitásokkal is.

A kibontakozó válságot tartja az irodák szempontjából a legmeghatározóbb körülménynek dr. Szécsényi László, a Schönherr Szécsényi Ügyvédi Iroda budapesti vezető partnere, mondván, különösen érzékenyen érinti a korábban virágzó ingatlantranzakciókra és hitelnyújtá¬-sokra szakosodott irodákat.

Egy másik fontos piaci tendencia – részben a recesszióval összefüggésben, de jelentős részben a nagy rendszerváltó üzletek lecsengésével – a komoly, nemzetközi háttérrel rendelkező jogi tanácsadó irodák kivonulása a térségből. Ez utóbbi kettős hatást eredményez. Egyfelől a nagyok kivonulása a korábbinál szélesebb teret enged az osztrák és német regionális irodáknak, másfelől a nemzeti piacból a kis irodák – amelyek sok esetben a kivonult angolszász cégeknél iskolázott, egykori partnereket jelentik – hasíthatnak maguknak kisebb-nagyobb szeleteket.

Vállalati ügyek
Jellemző tendenciaként mutatkozik az is, hogy az ügyvédi irodák, az ügyvédek egyre inkább specializálódnak, egy-egy jogterülettel foglalkoznak, és így próbálnak ügyfeleket szerezni – mondta dr. Engert Christian egyéni ügyvéd. Ennek ellenére kevés olyan ügyvédi iroda létezik – folytatta –, amely a vállalati ügyekkel ne foglalkozna. Ezek ellátása azért is „vonzó” számukra, mert egy cég jogi képviselete folyamatos jogi felügyeletet igényel, még akkor is, ha a cég sikeres üzletpolitikája miatt nyereségesen működik. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a gazdasági társaságokra vonatkozóan 2006-ban új törvény lépett hatályba, amelynek következtében a cégek társasági szerződéseit a hatályba lépett új törvény rendelkezéseihez kellett hozzáigazítani egy viszonylag hosszabb idejű, úgynevezett „átmeneti időszak” alatt. Továbbá az elmúlt egy-két évben több olyan jelentős, az egyes cégek üzletpolitikájára is kihatással bíró törvénymódosítás történt a vállalati jog területén, amelyek következtében ugyancsak rengeteg cég módosította társasági szerződését.

Lézengő profik
Érdekes problémát jelent a piacon a mostani költségpánik közepette, miként gazdálkodjanak az irodák emberi erőforrásaikkal – vetette fel dr. Szécsényi László. Mint mondta, az iparban világszerte elbocsátási hullámoknak lehetünk tanúi, de a nagy londoni ügyvédi irodák is sorra csökkentik létszámukat, s építik le leánycégeiket. Ez nem csak abból a szempontból érdemel figyelmet, hogy esetleg a hazai irodák is csökkenő rendelésállományra számíthatnak, hanem azt is észre kell venni, hogy kiváló szakemberek jelennek meg a munkaerőpiacon. Azon irodák esetében, amelyek nemcsak a mának élnek, hanem távlatos gondolkodásra törekszenek, már most foglalkozni kell a kilábalás, illetőleg az újabb konjunktúra időszakával. Mivel ebben a „szektorban” a humán erőforrás gyakorlatilag pótolhatatlan, adott esetben a meglévő munkatársak megtartása és folyamatos képzése, illetve speciális szakemberek felvétele – megszerzése – a jövő záloga, s egy kedvezőbb időszakban komoly versenyelőny lehet.

Csak becsülni lehet a piac felosztását

Válságmódi 1

Nehéz meghatározni, mekkora
piaci szeletet birtokolnak a külföldi érdekeltségű jogi irodák
Budapesten – vélekedett dr. Szecskay András, a Budapesti Ügyvédi Kamara
elnökhelyettese, hiszen ilyen felmérések, nyilvántartások híján
legfeljebb becsülni lehet a súlyukat, amely bizonyosan igen jelentős.
Talán azt lehet mondani – folytatta –, hogy a nagyvállalatok és a
közepes méretű cégek „felső tartománya” a nemzetközi irodákkal vagy a
hazai független nagy irodákkal dolgoztat, valószínűleg egyszerűen
azért, mert a jogi szolgáltatás iránti igényük olyan széles körű, és
olyan folyamatosságot igényel, hogy kell hozzá egyfajta szakmai
differenciáltság és létszámadottság a szolgáltató részéről. Egy másik
elhatároló szempont lehet, hogy a külföldi hátterű vállalatok gyakran
ugyanezeket az irodákat keresik, részben a szolgáltató nyelvi
felkészültsége, részben a differenciált szakmai háttér okán. Mindez nem
azt jelenti, hogy a kisebb irodák felkészültsége – akár a nyelvtudás,
akár a szakmai háttér szempontjából – ne lenne megfelelő, inkább azt,
hogy az egyszemélyes vagy kisebb társas iroda mozgástere is kisebb,
csak korlátozott ügytípusokban tud specialistát kiállítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik