Élet-Stílus

Találd meg az igazit!

Saját osztállyal végzik a magyarországi nagyvállalatok jogi ügyeik zömét, ügyvédi irodának többnyire eseti alapon
adnak megbízást. Külsős ügyvédi iroda kiválasztásakor a szolgáltató hírneve és felelősségbiztosítása legalább annyira fontos, mint az ár és a rendelkezésre állás.

Minimálisan 100 fő alkalmazott felett éri meg főállású jogi képviselőt, 500 fő felett pedig önálló jogi osztályt megbízni a cég ügyeivel – hangzik a megkérdezett cégek egyöntetű véleménye. A magyar vállalatok többsége is ezt az utat választja, vagyis a cég jogi eseteit házon belül látja el egy 3–10 fős jogi iroda, amely elsősorban a munkaszerződésekkel, a vállalat kereskedelmi szerződéseivel és cégjogi ügyeivel foglalkozik. A górcső alá vett cégek közül kivételt ez alól csak két autós cég képez. A Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft. 1990-es megalakulása óta ugyanazzal az ügyvédi irodával áll kapcsolatban, így saját létszám terhére nem kell külön osztályt fenntartania. Hasonlóan intézi jogi ügyeit a BMW Magyarország Kft., amely szintén nem alkalmaz jogi szakembert.

Te kit választanál?
A megfelelő partner kiválasztása már jóval nagyobb különbségeket mutat. „Legalább féltucatnyi gyakorlattal találkozhatunk a Magyarországon jelen lévő nemzetközi vállalatok esetében” – mondja dr. Légrádi Gergely, az Oppenheim ügyvédi iroda partnere. A szakember szerint van, ahol az anyavállalat dönt még a magyarországi cégalapítás előtt, más esetben pedig legalább szabályokat, irányelveket, ajánlásokat fogalmaz meg már működő honi leányvállalatának az ügyvédi iroda kiválasztásakor, és persze az is megesik, hogy egyáltalán nem szól bele a folyamatba. Előfordulnak vegyes megoldások is – így például a magyar cég csak egy adott méret elérése után vehet igénybe külső jogi szolgáltatást. „Az adott vállalat létszáma mellett meghatározó lehet az árbevétel is: vannak olyan cégek – például energiakereskedők –, amelyek alig fél tucat munkatársat foglalkoztatnak, ám árbevételük meghaladja egy közepes magyar bankét, de ugyanilyen fontos a vállalati kultúra, illetve az, hogy a cég mennyire szabályozott piacon működik” – mutat rá további döntő tényezőkre dr. Légrádi.
Találd meg az igazit! 1

A Porsche Hungaria például mindenféle iránymutatás nélkül maga választotta ki a szolgáltatót, míg a Mol anyavállalata minden esetben támogatást nyújt magyar és külföldi leányvállalatainak. „A Mol a jogi iroda kiválasztását elsődlegesen arra a Mol-csoporttagra bízza, amelynél felmerül az igény ügyvédi iroda szolgáltatásának igénybevételére, de az anyavállalat jogi igazgatósága – a külföldi és hazai leányvállalatok esetében is – folyamatos támogatást nyújt az együttműködő iroda kiválasztásában” – tájékoztatott Somlyai Dóra, a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója.

„Az anyavállalatok szerepe a kiválasztási folyamatban leginkább abban az esetben válik hangsúlyossá, ha egy adott multinacionális cég egy nemzetközi hálózattal rendelkező jogi irodával köt nemzetközi szintű megállapodást, és ennek kapcsán – ahol ez lehetséges – a megállapodást leképezik a leányvállalatoknál is” – mondja dr. Endreffy Zoltán, a többek között az SAP Hungary Kft. jogi képviseletét is ellátó Kelemen, Mészáros, Sándor és Társai Ügyvédi Iroda partnere. Ilyenkor például a reklámszerződésekhez hasonlóan a magyar vállalatnak is azon iroda szolgáltatásait kell igénybe vennie, amely az adott országban a nemzetközi hálózatot képviseli. A szakemberek szerint azonban ez is kétélű fegyver: előnye lehet, hogy a nemzetközi megállapodás értelmében általában kedvezőbb árakat biztosítanak helyi szinten, mintha a magyar vállalat egymaga kérné az iroda szolgáltatását. Hátránya ugyanakkor, hogy sok esetben a magyarországihoz hasonlóan kis piacon a nemzetközi hálózat nem saját irodával képviselteti magát, hanem „csak” egy partnert keres, amelyet a régió vagy a kontinensre kiterjedő megbízások esetén fel tud mutatni a megbízónak. Márpedig nem biztos, vélik egyesek, hogy a partneriroda a legjobb az adott szakterületen – ez különösen a büntetőügyekre igaz.

Jogi road show
„A jogi szolgáltatás érzékeny terület, ezért manapság is kevés a nyílt tender” – mondja dr. Endreffy, s ezt a vállalatok is megerősítik. Sokkal inkább bevett gyakorlat, hogy a cégalapítás előtt a külföldi cég jogászai és beszerzési vezetői tanácsot kérnek – például a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletétől vagy a Magyar Szabadalmi Hivataltól, esetleg a nagykövetségtől vagy annak kereskedelmi osztályától. Ha nagyon távolról érkezik a cégalapító, akkor nemzetközileg elérhető, országos lebontású listák – így például a Legal 500, amelyben bő két tucat magyarországi iroda szerepel, vagy a Chambers Global kiadványai – nyújthatnak támpontot.

„Ha megvan a szóba jöhető irodák listája, akkor általában egy magyarországi turné keretén belül valamennyi jelöltet személyesen keresnek fel a potenciális megbízók” – avat be dr. Légrádi a folyamat további lépéseibe. A tárgyalások után pedig még jobban leszűkítik azon irodák számát, amelyektől árajánlatot kérnek. Ez már jobban hasonlít egy meghívásos tenderre, amelyben természetesen az ár a leghangsúlyosabb, de nagyon fontos az iroda referenciáiból származó hírneve és természetesen az alkalmazottak képzettsége, szakmai specializációja is. Bizalmi szolgáltatásról lévén szó, nem lényegtelen a nyelvismeret sem – adott esetben oroszul vagy kínaiul előadott prezentáció már fél sikert jelenthet. Fontos szerepe lehet az ügyvédek felelősségbiztosításának is, amely egy esetleges hiba alkalmával az ügyfelet kárpótolja – ez szintén az iroda színvonalának fokmérője lehet. Egy nemzetközi cég számára jogi szolgáltatást nyújtó iroda esetében ugyanis akár eurómilliós nagyságrendű biztosításról van szó.
Sokkal nehezebb azonban a kiválasztás, ha a megbízás olyan ügyre szól, amelyet maguk az ügyvédi irodák sem publikálhatnak. Tipikusan ilyen munkák a lobbira vonatkozó megbízások vagy a kormányzati szervekkel, hatóságokkal történő viták, adóügyek képviselete. Ilyen esetekben jól jöhet egy-egy, a tárgykörben publikáló ügyvédeket összegyűjtő lista, amely segít elindulni a kiválasztási folyamatban.

Előny és hátrány
A cégek szemérmesen hallgatnak a külsős ügyvédi irodák díjazásairól. Az eseti munkadíj vagy a rendszeres havidíj mértéke természetesen függ a szolgáltatási szerződésben foglalt rendelkezésre állástól, illetve eseti megbízáskor az ügy jellegétől, fontosságától is. Az óradíjak néhány tízezer forintnál indulnak, ám egy-egy, a cég életét, tevékenységét döntően befolyásoló ügy esetében a rendelkezésre álló büdzsé több tízmillió forintra is rúghat, amelyet hasonló nagyságrendű sikerdíj egészíthet ki. Hogy megéri-e külsős ügyvédre bízni egy-egy feladatot? A megkérdezettek szerint ez nem pénz kérdése, hiszen a cég saját jogásza nem lehet minden ügyben vagy eljárástípusban járatos. Dr. Endreffy Zoltán szerint a külső iroda foglalkoztatásában előnyt jelent, hogy a ténylegesen elvégzett tevékenységek után fizetendő díj szemben a belsős jogász fix költségeivel az ügyintézés, a jogi infrastruktúra költségeit is tartalmazza. A külsős iroda hátránya ugyanakkor a belsős munkatárssal szemben az, hogy a vállalat alkalmazásában álló szakember mindig jobban ismeri a céges folyamatokat és a cég üzleti tevékenységét, ami sokszor megkönnyíti az ügyek érdemi megoldását a külsős munkatársak korlátozottabb rálátásával szemben.

Találd meg az igazit! 1

Irodaválasztás a nagyvállalatoknál:
Nemzetközi nívó
A hazánkban
megtelepedő nagyvállalatok magyarországi tevékenységük során is igényt
tartanak olyan magas szintű jogi szolgáltatásokra, amelyeket odahaza
már megszoktak.
Elvárásaik a tanácsadás minőségét és gyorsaságát
tekintve is magasak. Elengedhetetlen a határidők szigorú betartása, és
a legegyszerűbb kérdéseikre is gyors, szakszerű, strukturált és pontos
válaszokat várnak, hiszen üzleti döntéseiket ezek alapján hozzák meg.
Természetesen alapvető követelmény, hogy a jogi tanácsadó nyelvtudása
legtöbb esetben angol és/vagy német nyelven is megüsse a felsőfokú
szintet. De ma már az angolon és a németen kívül elvárás az olasz, a
francia vagy a spanyol is. Továbbá követelmény az is, hogy – a munka
bizalmas voltánál fogva – ugyanazon kapcsolattartó személy álljon a
kuncsaft rendelkezésére, akit szinte bármikor utol lehet érni. Ez nem
azt jelenti, hogy a legkülönbözőbb szakterületeket érintő kérdésekben
mindig az adott kapcsolattartó személy végezze el a tanácsadást. Az
összekötő szerepe inkább azért fontos, hogy levegye ügyfelének válláról
azt a terhet, hogy eldöntse, hogy az adott probléma megoldásának
érdekében tanácsadójának mely munkatársához forduljon.

Szereposztás
A
jogi tanácsadó feladatai közé leggyakrabban a gazdasági élet klasszikus
jogterületei, a társasági, munka-, ingatlan- és versenyjogi tanácsadás
tartozik. De a szellemi tulajdon védelmével, fogyasztóvédelemmel és
adatvédelemmel kapcsolatos tanácsadás is része a repertoárnak.
Gyakoriak továbbá az egyes projektekhez kötött megbízások, amelyek a
jogi tanácsadóktól rugalmasságot és adott esetben speciális
jogterületek alapos ismeretét igénylik. Ilyenek a zöldmezős beruházások
vagy a műemlékvédelmi, régészeti problémák is.

A nagyobb
létszámú és specializálódott tanácsadói csapatok jelentős versenyelőnyt
élveznek a piacon. Ez a teljes spektrumú tanácsadási képesség a
megbízónak is biztonságot nyújt.

A nagyvállalatok preferálják az
ilyen csapatokat, hiszen sokszor párhuzamosan több jogi tanácsadóval is
dolgoznak. A nemzetközi szintű szerveződés előnyt jelent abban az
esetben is, ha egy tágabb régióban tevékenykedő külföldi megbízó olyan
tanácsadóra bízza a munkát, amely az adott régió minden országában
rendelkezik ütőképes brigádokkal, amelyek a nemzetközi standardnak
megfelelő szolgáltatást képesek nyújtani, hiszen ebben az esetben azok
az előnyök, amelyek a nagyobb létszámú irodák esetében már belföldön
megjelennek, nemzetközi szinten is érvényesülnek.

Különösen
érvényes ez a Közép- és Kelet-Európában tevékenykedő vállalatok
esetében. Számukra – mint kívülről érkezők számára – biztos pontot
jelent egy olyan jogi tanácsadó, amelynek munkáját már esetleg saját
országukból vagy egy másik régióbeli országból ismerik. Kiemelten
fontos ez akkor, ha egy ismeretlen országban kezd gazdasági
tevékenységet.

Partnerválasztó
A jogi partner
kiválasztásának szempontja lehet, hogy az adott vállalat anyaországában
mely tanácsadó irodával dolgozik együtt. Ez azonban nem általános
érvényű szempont. Nagy szerepet játszik az egyes szakterületek ismerete
vagy akár a jogi tanácsadó tapasztalatai egy bizonyos üzletágban
tevékenykedő ügyfélkör terén. Ennek megfelelően jogi partnereik
kiválasztásakor a cégek különös figyelmet fordítanak az adott
szakterületeken szerzett referenciákra, azonfelül figyelemmel kísérik,
hogy potenciális jogi tanácsadójuk rendelkezik-e ismeretekkel,
tapasztalatokkal az adott üzletágban.

Honorárium
A határokon
átnyúló, nemzetközi szintű és többnyelvű tanácsadás természetesen sok
esetben magasabb óradíjakat jelent. Ugyanakkor ezek a költségek nagy
valószínűséggel busásan megtérülnek. Már csak azért is, mert a
többnyelvű tanácsadás és a speciális know-how az ügyfél üzleti előnyére
szolgál. A nemzetközi szinten tevékenykedő tanácsadók munkatársai
gyakran a magyar jogban jártas és tapasztalt, külföldi jogászok –
európai közösségi jogászok vagy külföldi jogi tanácsadók –, akik
külföldi egyetemeken végezték tanulmányaikat. Az ő előnyük, hogy vagy
anyanyelvükként, vagy nagyon magas szinten beszélik az adott országok
nyelvét, ismerik jogrendszerét, ezért ismerik a hozzájuk forduló
vállalatok anyaországának jogi hátterét, fel tudják hívni a figyelmet a
különbségekre, hiszen mindkét jogrendszert ismerik.

Az e|n|w|c regionális jogi iroda munkatársaitól

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik