Élet-Stílus

Horvátország a legtisztább Kelet-Európában

Az amerikai Forbes magazinnak a világ legtisztább országait számba vevő listája szerint a világon Svájc, Kelet-Európában pedig Horvátország a legtisztább ország cím büszke tulajdonosa.

Déli szomszédaink összesítésben az előkelő 20. helyet szerezték meg. A maximálisan megszerezhető 100-ból az éllovas Svájc 95,5 pontot kapott, a lista első húsz helyéből 14-et európai országok szereztek meg. Második helyen egyaránt 93,1 pontot szerezve két északi állam, Svédország és Norvégia áll. Huszadik helyre ért fel Horvátország, a tisztaságigényes turizmus jelentőségét felismerő ország 84,6 pontot szerzett.

Costa Rica 90,5 ponttal ötödik, míg Kolumbia 88,3 ponttal a kilencedik helyet érte el. Az ázsiai térséget a 88,9 pontot szerző Új-Zéland vezeti, az összesített ranglistán hetedik helyen álló szigetország mögött Ázsiában a világranglistán 21. Japán a második.

A lista összeállításakor figyelembe vették az egyes országok üvegházhatású gázkibocsátását, és a biológiai sokféleség megőrzésére tett erőfeszítéseiket is. A pénzügyi magazin 149 országot vett számításba a lista elkészítésekor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik