Élet-Stílus

Elvitte a válság a negyedik mobilszolgáltatót

A nehéz gazdasági helyzetre hivatkozva felfüggesztette a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) a negyedik mobilszolgáltatóra kiírt tenderét.

A mobiltelefon-piac versenyélénkítése, valamint a szélessávú internet-lefedettség növelése érdekében 2008 októberében meghirdetett pályázatok részeként a negyedik mobilszolgáltató piacra lépését lehetővé tevő pályázati eljárást a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) az állami vagyonnal való felelős gazdálkodás követelményének szem előtt tartásával megszüntette – írta közleményében a hatóság.

A pályázatra korábban négy cég, a Digi Kft., a DreamCom Távközlési Kft., az Invitel Távközlési Zrt. és a Mobinet Távközlési Projekt Kft. adott be érvényes pályázatot.

A pályázat szerint az új szolgáltató alacsony belépési díj mellett léphetett volna piacra, majd később a bevétel arányában részesült volna az állam. Valamennyi pályázó jelentős állami bevételt ígért, de az NHH szerint az üzleti tervek többsége nem volt megalapozott.

A pályázat kiírása óta jelentősen romlott a hazai és nemzetközi gazdasági környezet és ez egyrészt kérdésessé tette a pályázatokban szereplő finanszírozási feltételeket és a megtérülésre vonatkozó elvárásokat, másrészt pedig azt eredményezte, hogy nem lehetett reális képet alkotni a pályázók által tett vállalások értékéről – írták az NHH részéről.

Az eredményre már számítani lehetett, miután a Népszabadság hétfőn megírta, hogy a hírközlési hatóságnak fejfájást okoz, hogy két pályázó tulajdonosi összetétele is igen zavaros. A DreamCom tulajdonosai közt belize-i és Virgin-szigeteki illetőségű cégek is vannak, míg a Mobinet esetében a Brit Layland Enterprises Ltd.-hez vezetnek a szálak.

A lap ugyancsak kiemelte az NHH kifogásait is, miszerint igen nehézkes a hitelfinanszírozás, a beruházások terhei tönkre is tehetik az új nyertest. Az előbbiek mellett az is befolyásolhatja a döntést, hogy az EU az idén rábólinthat arra, a 900 MHz-es frekvenciákon is lehessen mobilinternetet nyújtani.

A híresztelésre reagálva a DreamCom Kft. még közleményt reagált, amelyben hangsúlyozta: a negyedik mobilszolgáltató megjelenése erősíti a piaci versenyt, ezáltal segíti a szolgáltatások színvonalának emelkedését, konvergens, innovatív technológiák megjelenését, valamint a felhasználók számára jótékony árversenyt gerjeszt. A piacra lépő új szolgáltató, miközben százmillió eurós nagyságrendű beruházást valósít meg, több száz új munkahelyet teremt majd. Mindezen jótékony hatások, ha lehetséges még a szokásosnál is fontosabbak az ország jelenlegi gazdasági helyzetében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik