Élet-Stílus

Előkerült Galilei vallomása

Előkerültek Galileo Galilei perének évszázadokon át féltve őrzött dokumentumai a Vatikáni Titkos Levéltárból - a National Geographic Online-on beleolvashat a per irataiba.

Heliocentrikus világnézete miatt Galilei többször is összetűzésbe került az egyházzal. A kopernikuszi napközéppontú világkép szerint ugyanis a Föld kering a Nap körül, és nem fordítva, ahogyan azt az akkori egyházi tanok hirdették. A tudós több kéziratában is foglalkozott e témával, emiatt 1616-ban börtönbüntetésre ítélték, és véleménye visszavonására kényszerítették.

Előkerült Galilei vallomása 1

Szabadulása után folytatta megfigyeléseit, majd amikor néhány évvel később egyik jó barátját pápává választották, lehetőséget kapott könyvének kiadására. Ebben a kopernikuszi és a ptolemaioszi világnézetet hasonlítja össze, egyértelműen az előbbi mellett érvelve. Emiatt ismét Rómába szólították, és életfogytiglani házi őrizetre ítélték.

Előkerült Galilei vallomása 2

A per során kénytelen volt visszavonni a Föld mozgásával kapcsolatos tanait, de a legenda szerint a tárgyalás alatt végig a mára elhíresült mondatot mormolta maga elé: „És mégis mozog a Föld”. Az Archív Kiadó a Galilei-per eredeti dokumentumainak reprodukcióját a szöveg fordításával együtt most a National Geographic Online rendelkezésére bocsátotta. A per iratait ide kattintva olvashatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik