Élet-Stílus

Öt bíró a focimeccseken?

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) februári közgyűlésén több szabályváltoztatásról is tárgyalnak: pontosíthatják a lesszabályt, a további két bírót jelölhetnek a meccsekre, hosszabb lenne a félidei szünet és többet is lehetne cserélni.

A FIFA február 28-án tartja rendes évi közgyűlését Belfast közelében. A labdarúgás szabályai felett őrködő nemzetközi testület (International Football Association Board, IFAB) javaslatáról is tárgyalnak a résztvevők. A szervezetnek a négy brit (angol, ír, skót, walesi) szövetség a tagja, illetve a FIFA megfigyelői is képviseltetik magukat. Az új szabályok elfogadásához háromnegyedes többségre van szükség.

Az IFAB azt szeretné, ha a jövőben a hosszabbításos meccseken három helyett négyet lehetne cserélni. A szervezet emellett a kisbüntetések bevezetését is javasolta: „A részleteket még nem dolgoztuk ki, de az alapötlet ismerős lehet más sportágakból. Ha valaki lapot kap a bírótól, akkor 5-10 percre emberhátrányba kerülne a csapata” – nyilatkozta Raymond Kennedy, az ír szövetség elnöke.

A FIFA javaslatára a 15 perces félidei szünetet 20 percre növelnék. A szervezet indoklása szerint néhány stadionban olyan messze vannak a pályától az öltözők, hogy a játékosoknak alig marad idejük a pihenésre.

A tavalyi Eb egyik legvitatottabb jelenete miatt a lesszabályt is pontosítanák a közgyűlésen. A holland-olasz-összecsapáson Ruud van Nistelrooy úgy szerzett gólt, hogy az utolsó védők előtt volt, vagyis elvileg lesen állt. Ugyanakkor felülírta a helyzetet, hogy Panucci a megelőző eseménysor végén a saját lendülete miatt az alapvonalon túlra került.

Az ilyen helyzetek tisztázásában is segíthetne a jövőben, ha öt bíró vezetné a meccseket. A Magyarországon is sikerrel tesztelt új rendszer értelmében mindkét kapunál egy plusz gólbíró segítené a játékvezető munkáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik