Élet-Stílus

Nem evett embert a gigantikus madár

admin
admin

2009. 02. 04. 14:20

Kiderült, hogy az ősemberek sosem találkoztak a Titanis walleri nevű óriási madárral – egy kutatócsoport ugyanis most 2 millió évvel korábbra módosította kihalásuk dátumát. Rejtély azonban, hogy a röpképtelen madár hogyan jutott egyik kontinensről a másikra.

A Titanis walleri volt valószínűleg a rémmadárfélék (Phorusrhacidae) családjának legnagyobb faja: 2 méter magas és 150 kilogramm tömegű lehetett. Az Észak-Amerikában honos, röpképtelen madár hatalmas csőrével igazán rászolgált a rémmadár névre, lévén az akkori idők csúcsragadozója. Korábban a tudósok úgy vélték, hogy ezek a félelmetes ragadozók Észak-Amerikában még együtt éltek az emberekkel – írja a National Geographic Online.

Nem élt együtt az emberrel

Floridai és texasi ősmaradványok alapján – a csontokban lévő úgynevezett ritkaföldfémek eloszlásának elemzésével – meg tudták határozni az észak-amerikai maradványok korát. Korábban a tudósok a rémmadarak kihalását a pleisztocén végére, körülbelül 10 ezer évvel ezelőttre tették.

A floridai Santa Fe folyómederben talált fosszilis csontok – amelyekről úgy vélik, hogy az utolsó ismert T. walleri maradványai – elemzéséből az derült ki, hogy a rémmadarak ennél jóval korábban, már mintegy kétmillió éve kipusztultak – nyilatkozta Bruce MacFadden paleontológiaprofesszor, a Floridai Természettudományi Múzeum munkatársa a BBC-nek.

Átjutott az óceánon

Egy másik, Texasban talált ősmaradvány – az Észak-Amerikában talált legidősebb rémmadárlelet – korának meghatározása szintén meglepő eredménnyel szolgált. A kutatók zöme úgy vélte, hogy a Titanis walleri ősei akkor vándoroltak Dél-Amerikából Észak-Amerikába, amikor a két kontinenst összekötötte a panamai földhíd, mintegy 3,5 millió évvel ez előtt.

MacFadden professzor és társai szerint azonban a texasi rémmadár kora arra utal, hogy a Titanis mintegy 5 millió éve jutott el Észak-Amerikába, azaz jóval korábban, mint ahogy a két földrész között létrejött a szárazföldi kapcsolat.

A kutatók jelenleg nem tudnak magyarázatot adni arra, hogyan kelt át a röpképtelen madár a kontinenseket akkoriban még elválasztó tengeren. „Lehet, hogy átúszott vagy áthajókázott valami sodródó uszadékon. Akkoriban egy sor, egymáshoz közel fekvő vulkanikus sziget sorakozott ott, ahol most a Panama-szoros helyezkedik el, így esetleg átúszhattak egyikről a másikra, de valójában nem tudjuk, mi történt – mondja MacFadden.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.