Élet-Stílus

Hány évet kapna Toldi Miklós?

Vajon milyen ítéletet hozna egy mai bíróság Toldi Miklós, Édes Anna, vagy épp Ágnes asszony ügyében - bűnösök vagy ártatlanok irodalmi hőseink? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Kiss Anna Bűnbe esett irodalmi hősök című kötetében, amelyben jogi szempontból vizsgálja az irodalom híres és kevésbé ismert bűneseteit.

“Izgalmas és vitás kérdés, hogy jogos védelmi helyzetnek, felindulásból, vagy éppenséggel gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősül-e az, mikor Arany János Toldija elhajítja a malomkövet” – mondta el dr. Kiss Anna könyve bemutatóján az Országos Kriminológiai Intézetben kedden (OKRI).

Toldi Miklós

Toldi Miklós


Nem dögunalmas

„A jogi norma – mint az a kötet előszavából is kiderül – dögunalmas; Kiss Anna könyvének egyik legnagyobb érdeme az, hogy nemcsak a jogászok, hanem a laikus olvasók számára is könnyen befogadható és kimondottan élvezhető olvasmányt nyújt” – hangsúlyozta Virág Gyögy, az OKRI igazgatója.

„A könyv az irodalom szövetét, a mese varázslatos világát vizsgálja egy teljesen újszerű megközelítésből, az irodalom, a valóság és a jog sokszor kusza, egyértelműnek semmiképp sem nevezhető kapcsolatára világítva így rá” – tette hozzá Virág György.

„Kiss Anna könyve teljesen új perspektívából mutatja be a büntetőjog világát, hidat verve a jog és az irodalom között” – vélekedett Nagy Ibolya, a Publicitas Art Media Kiadó Kft. vezetője, hozzátéve, hogy a most megjelent kötet a Jog és irodalom című sorozatuk első kiadványa.

Tantárgy szól a témáról

A Bűnbe esett irodalmi hősök egyebek között olyan kérdéseket vizsgál, mint a nemi erőszak, a gyilkosság, az abortusz, a kiskorúak veszélyeztetése és bántalmazása, a gyűlöletbeszéd, a drogfogyasztás. Az irodalmi bűneseteket egy fiktív mai bíróságon járja körül, bemutatva az adott ügyben elhangozható vád- és védőbeszédet, ítéletet és az indoklást. Mindehhez olyan alkotók műveit használja fel, mint Arany János, Kosztolányi Dezső, Thomas Mann, Csáth Géza, William Shakespeare és Kafka Margit.

Kiss Anna évek óta tanítja az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán a bűnbe esett irodalmi hősök tantárgyat, felhívva hallgatói figyelmét a jog és az irodalom kapcsolatára. A szerző elmondta, hogy ilyen tantárgy az Egyesült Államokban is létezik, Európában viszont egyedül Magyarországon tanítják.

A feldolgozott irodalmi műveket Kiss Anna és tanítványai együtt válogatták ki. Az utóbbi években ezek nagy része a Mozgó Világban és a Család Gyermek Ifjúságban már megjelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik