Élet-Stílus

Megtalálták a legősibb rovart

Egy 312 millió éves kövület a szitakötők egyik ősi rokonának lenyomatát őrizte meg, szokatlan részletességgel.

Az USA Massachusetts államában rábukkantak az eddigi legrégebbi rovarlenyomatra. A nyomokat egy ősi, 7,6 cm hosszú szitakötőféle állat hagyta maga után, amikor az akkori sáros talajból megpróbált kiszabadulni. Mindez 312 millió évvel ezelőtt, a karbon időszakban történt, amikor egyébként a kétéltűek és az ősi ízeltlábúak uralták a szárazföldeket – írja a National Geographic Online.

A leletet egy geológia szakos egyetemi hallgató találta meg kétéltűnyomokat keresve, amikor egy felszínre bukkanó szikladarab kettétört a keze között. A fosszília alapján az állat testfelépítése a szitakötőkéhez hasonlít leginkább, de nem szitakötő, hanem azok közeli rokona – nyilatkozta a megtaláló egyetemista, Richard Knecht.

Megtalálták a legősibb rovart 1

A lenyomatban a rovar tora, potroha, valamint mind a hat lába megőrződött, két héttel ezelőtt pedig minden valószínűség szerint ugyanehhez a példányhoz tartozó szárnylenyomat került elő. Az ősmaradvány különlegessége tehát nemcsak a kora miatt jelentős, hanem részletgazdagsága miatt is. Ritka ugyanis repülő rovaroktól, hogy ilyen mély nyomokat hagyjanak a talajon.

A legtöbb rovarkövületben csak bizonyos testrészek látszódnak, leginkább olyanok, amelyeket az őket elejtő ragadozók meghagynak. Jake Brenner, a Tufts Egyetem paleontológusa szerint ilyen részletességű rovarlenyomat még nem került elő az időszakból.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik