Élet-Stílus

Lapozzunk bele Obama életébe!

Barack Obama szabálytalan és fordulatokban gazdag élete mára az amerikai álom megtestesülésévé vált. A FigyelőNet utánajárt, milyen könyvekből érdemes tájékozódnunk, ha az Egyesült Államok első afroamerikai elnökének páratlan életútját szeretnénk első kézből megismerni.

Az elnökválasztást követő héten máris a polcokra került David Mendell „Obama, Az ígérettől a hatalomig” (Alexandra Kiadó) című könyve. A műből nemcsak az Egyesült Államok első afroamerikai elnökének üstökösszerű felemelkedését ismerhetjük meg, hanem a kampány részleteibe, kulisszatitkaiba is betekintést kaphatunk.

Obama a bennfentes szemével

A maga nemében úttörőnek nevezhető életrajzzal az Obama ténykedését már hosszú évek óta szemmel tartó újságíró, David Mendell átfogó, részletes képet fest a fiúról, akit Barrynek szólítottak, s akinek a neve egy új sztárra éhező, a politikába viszont már belefáradt társadalomban a remény szinonimája lett.
Lapozzunk bele Obama életébe! 1

A szerző a sikeres szenátusi kampány óta mindvégig szorosan a politikus sarkában járt. A mű számtalan fontos dokumentumra rávilágít, valamint megismerhetjük az Obama által is hitelesített “gyilkos kampánytaktikákat.” A könyv megírása során Mendell saját exkluzív interjúinak anyagaira is támaszkodhatott, amelyet Obama legközelebbi kollégáival, mentoraival, politikai ellenfeleivel és családtagjaival készített. “Csak három röpke év telt el azóta, hogy Obamát még őszinte büszkeséggel töltötte el, hogy van egy riporter, aki kíváncsi rá. Most pedig, ezen a napon, Springfieldben és világszerte több ezer újságíró leste minden szavát. És a sokezres lelkes tömeg ujjongva figyelte, ahogy megelevenedik előttük az amerikai történelem” – idézi fel a szerző azt a napot, amikor Obama bejelentette, hogy indul az Egyesült Államok elnökválasztásán.

Obama szupersztár, magyar megközelítésben

A könyv az első magyar nyelvű híradás arról, hogy ki is Barack Obama. A szerző, Bokor Pál, az elnökválasztási kampány közepén, a demokrata konvenció napján jelentette meg hazánkban “Barack Obama szupersztár” (Atlantic Press Kiadó) című művét. A könyv több mint Obama-életrajz: “Egy fergeteges és szabálytalan politikai karrier hiteles története és anatómiája.” Nagyszerű olvasmány lehet azoknak, akiket érdekel Obama élete, személyisége, és az amerikai politikai kultúra.
Lapozzunk bele Obama életébe! 1

Az MTI volt washingtoni tudósítója a magyar érdeklődő számára szimpatikus látásmódban tárja elénk az afroamerikai politikus életét és meglepő fordulatokban bővelkedő karrierjét. “A hazai olvasó mostanában tudni akarja, mi köze a világban történő dolgoknak ahhoz, hogy mennyibe kerül a kenyér a sarki élelmiszerboltban. Nos, Barack Obama esetében ez az összefüggés elég szoros.”

Habár a mű megjelenésekor még nem lehetett megjósolni az elnökválasztási küzdelem győztesét, a szerző különös éleslátással mutat rá Obama politikai és társadalmi jelentőségére. “Ami kétszáz évig mosolyt fakasztott csupán, ma befejezett tény: egy “suvikszos bőrű” amerikai az Egyesült Államok teljes politikai osztályának odadobta a kesztyűt, bejelentette igényét a Fehér Házra és elérte, hogy komolyan vegyék” – írja. A kedves anekdotákkal teli könyvben Bokor Pál a magyar olvasó nézőpontját felvéve hitelesen mutatja be, hogyan született Barack Obama személyében új szupersztár a nemzetközi politikában, a sajtóban és a világhálón. A “szupersztár” jelző nem túlzás, hiszen “a média olyan csillapíthatatlan érdeklődéssel követi minden lépését, mint annak idején Diana-hercegnőt” – állapítja meg.

Obama saját életőről vall

Azok, akik Barack Obama saját gondolataira kíváncsiak, az afroamerikai politikus tollából két könyvhöz is hozzájuthatnak.Lapozzunk bele Obama életébe! 1

Obama első könyve még jóval politikai pályájának kezdete előtt, 1995-ben jelent meg azt követően, hogy a Harvard Law Review című jogi szaklap első afroamerikai főszerkesztőjévé választották. (A havi nyolcezres példányszámú nagy presztizsű lapot főleg a Harvard diákjai készítik.) Az Álmok Apámtól (Dreams from my Father) című memoár elsősorban Obama gyökereiről, fiatalkoráról, szüleivel és nagyszüleivel való kapcsolatáról szól.

Obama kenyai száramzású édesapja és kansasi édesanyja a Hawaii Egyetemen ismerkedtek meg, majd Obama születése után 2 évvel elváltak. Az ifjú Obama ezt követően csupán egyetlen alkalommal találkozott apjával. A könyvben részletesen beszámol az Indonéziában töltött évekről, ahová édesanyja második férjével költöztek. A középiskolát a jobb tanulási lehetőségek miatt aztán anyai nagyszülei felügyelete alatt már szülőhelyén, Hawaiion kezdi el. „Nagyszüleim számára a Punhao Academy-be való felvételem egy jobb korszak kezdetét, a család státuszának emelkedését jelentette, amit mindenkivel tudatni akartak” – írja a könyvben Obama arról a napról, amikor az iskola harmadik fekete diákjaként bekerült a magán tanintézetbe.

A műben Obama nemcsak saját életéről, de a faji megkülönböztetésről szerzett tapasztalatairól, és az Egyesült Államokra akkoriban jellemző gondolkodásmódról is ír. A mű hangoskönyv-változata 2006-ban Grammy-díjat nyert. A Time magazin szerint „valószínűleg a legjobb memoár, amit amerikai politikus valaha írt.”

Obama második könyve, A remény bátorsága (The Audacity of Hope) 2006 őszén került a polcokra és hosszú hetekig vezette a New York Times és az Amazon.com eladási listáját.
Lapozzunk bele Obama életébe! 1

Az írás Obama 2004-es beszéde alapján készült, amelyet még szenátorjelöltként mondott el a Demokrata Nemzeti Konvención. A remény bátorsága című szónoklat már akkor sokak érdeklődését felkeltette, és nem utolsó sorban országos ismertséget szerzett Obamának.

A politikai önéletrajzban több olyan témáról fejti ki véleményét, amelyek aztán később a 2008-as elnökválasztási kampányában is kulcsszerepet kaptak. „Lesznek olyan idők, amikor újra el kell játszanunk a világ sheriffének szerepét. Ez nem változik, és nem is fog változni. Másrészt be kell látnunk, hogy a hadikiadásoknak, amelyek egy lehetséges „harmadik világháború” köré szerveződnek, stratégiailag nincs értelme.” Az írás hangoskönyv-változatát 2008-ban szintén Grammy-díjjal jutalmazták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik