Élet-Stílus

Eldőlhet a Sziget sorsa

Csütörtökön hirdet elsőfokú ítéletet a IV.-XV. kerületi bíróság abban a perben, amelyet az újpesti önkormányzat indított birtokháborítás miatt a Sziget szervezőiroda ellen. Gerendai Károly lapunknak elmondta, hogy a fesztivált betiltják, akkor akár az augusztus 20-ai tűzijátékot is betilthatják.

Újpest polgármestere, Derce Tamás 2006-ban indított pert “birtokháborítás megszüntetése” ügyében a Sziget ellen. Az önkormányzat azt kérte a bíróságtól, hogy “tiltsa el a szervezőket a 22 és 6 óra közötti zenés és egyéb műsoros rendezvények megrendezésétől, valamint a zene- és műsorszolgáltatástól”. A mintegy két éve tartó per során már több tanút, köztük újpesti lakókat is meghallgattak.

Zajszintmérés a fesztivál környékén (Fotó: MTI)

Zajszintmérés a fesztivál környékén (Fotó: MTI)

E kapcsán a Sziget szervezői tettek bűntető feljelentést hamis tanúzásért, mert Gerendaiék tudomására jutott egy olyan információ, amely arra enged következtetni, hogy Újpest nem megengedett eszközöket vesz igénybe a bizonyítás során. A tanúvallomások valódiságát megkérdőjelező tényekről, és az ezzel kapcsolatos előzetes tanúgyűjtésről értesültek, amit majd a rendőrség fog kivizsgálni. Ha pedig a gyanú beigazolódik, akkor az már büntetőjogi üggyé válik.

Derce Tamás újpesti polgármester szerint „veszélyes útra léptek” a Sziget-fesztivál szervezői, mert ha nem tudják bizonyítani a hamis tanúzást, akkor a hamis vád bűntette, aminek ugyanakkora a büntetési tétele, mint a hamis tanúzásnak.

Ez ügyben végül is a nyomozást megszüntették, amíg a birtokháborítási ügyben nem hoz ítéletet a bíróság. Most csütörtökön pedig ez is megszülethet. Amennyiben a döntés a Sziget számára elmarasztaló, akkor biztosan fellebbeznek az ügyben, így másodfokon a fővárosi bíróságon folytatódhat az ügy. Gerendai Károly úgy véli, hogy még a 2009-es fesztivál megkezdése előtt a jogerősen is dönthet a bíróság.

A fesztiválszervező fontosnak tartotta megjegyezni, hogy amennyiben elmarasztalnák a Szigetet, az egy igen káros precedenst jelentene. Ezután akár azok is feljelentést tehetnek, akiknek nem tetszik a tűzijáték vagy a Tesco, és hasonló lavinát indíthat el, mint amikor megindultak a legkülönfélébb népszavazási kezdeményezések.

Mindemellett igen különös helyzetet teremtene az is, hogy miközben az ország Budapest színes kulturális kínálatával reklámozza magát, a legnagyobb kulturális eseményt betiltja a bíróság. Ebben az esetben Budapest és a kultúra viszonyát is újra kell gondolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik