Élet-Stílus

A törvény magában kevés

Nem kétséges, hogy az állatvédelmi törvény az állatok védelmére született, és az sem vitatható, hogy rendkívül hasznos. Átfogóan rendelkezik a haszonállatokkal, a vadon élő állatokkal és a háziállatokkal kapcsolatban, azonban éppen ez az átfogó jelleg az, amiből néha nehézségek adódnak. A téma olyan nagy, hogy a törvény csak általánosságokban fogalmazza meg a problémákat és a rendelkezéseket.

A menhelyre kényszerítve

A való életben azonban nem egy általános esettel, hanem egy-egy konkrét, szenvedő állattal találkozunk: az ember egy adott állaton szeretne segíteni. Sokszor nemigen marad más, mint segítségül hívni a hatóságokat, állatkínzás esetén a rendőrség az illetékes. Ha a rendőrök kimennek a helyszínre, és az állatot a gazdája bántalmazta, előfordulhat, hogy elkobozzák. Ez logikus döntés, azonban ha ilyenkor egy menhelyre kerül az állat, rögtön felmerül az első gond: nem örökbe adható, mivel elvileg továbbra is gazdája tulajdona.


Hajnal és Csipet (anyja és lánya) másfél évig várt a bírói ítéletre, hogy a menhely tulajdonába kerüljenek. Mára megöregedtek, nem kellenek senkinek. (Tappancs)

Hajnal és Csipet (anyja és lánya) másfél évig várt a bírói ítéletre, hogy a menhely tulajdonába kerüljenek. Mára megöregedtek, nem kellenek senkinek. (Tappancs)

Ez a probléma nem az állatvédelmi törvényből ered, mégis meg kell említeni, mert gyakran felmerül az ilyen esetek kapcsán. Amíg a gazdáról bíróság nem mondja ki, hogy állatkínzást követett el, nem vehetik el tőle „tulajdonát”. Ilyenkor a menhely egyetlen lehetősége az érintettet meggyőzni arról, mondjon le az állatról. Ha ez nem sikerül, meg kell várni a hosszadalmas ítélethozatalt, amíg az állat a menhelyen él, nincs lehetősége családhoz kerülni.

Nehéz bizonyítani

Az sem egyszerű, hogy állítkínzásos ügyben ítélet szülessen. Az állatkínzás fogalmát az állatvédelmi törvény definiálja, de a bűncselekményt természetesen bizonyítani is kell. Mivel sokszor a legfőbb bizonyíték maga az állat, ezért szakértőnek kell őt megvizsgálnia. A rendőrség túlterheltsége miatt pedig sok a késlekedés, mire kirendelnek egy állatorvost, a kutyán nem feltétlen maradnak állatkínzásra utaló nyomok. Maga a „sértett” nem tud, a szemtanúk pedig sokszor nem mernek vallomást tenni: így akár az is előfordulhat, hogy az állat visszakerül gazdájához.

Nem minden állatokat érintő probléma egyenlő az állatkínzással, sokszor „csak“ nem megfelelő állattartásról van szó. Ebben az esetben általában a kerületi jegyző az illetékes. Ilyenkor merül fel a kérdés: mi a nem megfelelő állattartás? Az állatvédelmi törvény meghatározza az általános szabályokat: az állatot a „jó gazda gondosságával“, úgy kell tartani, hogy az az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő legyen.


Soha nem fog kiderülni, hogy Jucó azért került utcára, mert a heresérv-műtét drága lett volna, vagy kóborlása során betegedett meg. (Tappancs)

Soha nem fog kiderülni, hogy Jucó azért került utcára, mert a heresérv-műtét drága lett volna, vagy kóborlása során betegedett meg. (Tappancs)




Precedensértékű ítéletekre van szükség

Ez a megfogalmazás túl átfogó, ezért komoly problémákat vet fel. Hogyan lehet eldönteni, milyen a jó gazda? Teljesen mást jelent ez egy városi állatbarátnak, mint mondjuk a vidéki, kistelepülésen élő gazdálkodónak. Van, aki szerint a kutyának lakásban nincs helye. Az ilyen ember szerint rossz gazda az, aki lakótelepen tart kutyát. Mások pedig akár több kutyát is tartanak a lakásukban, és napi 3-4 alkalommal sétáltatják őket. Megint mások kertet, lakatlan telket őriztetnek kutyájukkal, és csak a napi etetés idején látják. Nagyon nehéz tehát eldönteni, mi helyes és mi helytelen.

Talán segítene a törvény könnyebb alkalmazásában, ha specifikusabb lenne, de valóban nem lehet minden apró részletre kitérni. Ezért leginkább az könnyíthetné a hatóságok és az állatvédők munkáját, ha minél több precedensértékű ítélet születne. Ennek érdekében elmondható, hogy ha valaki állatkínzást, vagy nem megfelelő állattartást tapasztal, ne habozzon az illetékes hatóságokhoz fordulni.


segítségre várnak




A törvény magában kevés 3



Ide kattintva megtekintheti a Tappancs Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről hétre frissül.


A törvény magában kevés 3



Ide kattintva megtekintheti a Mancs-Rancs Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről hétre frissül.



A törvény magában kevés 3


Ide kattintva megtekintheti a Mentsvár Alapítványtól örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről hétre frissül.



A törvény magában kevés 3


Ide kattintva megtekintheti a Biatorbágy és Vidéke Állatvédő Egyesülettől örökbe fogadható ebeket. Három kutyáról helyeztünk el képeket, rövid ismertetőt, “adatbázisunk” hétről hétre frissül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik