Élet-Stílus

BL: csúcstalálkozó Torinóban

A Bajnokok Ligája-csoportkör egyik legizgalmasabbnak ígérkező mérkőzését játsszák kedd este Torinóban - a Juventus a spanyol aranyérmes Real Madridot fogadja -, míg a manchesteri Old Trafford brit „háború" színtere lesz.

H csoport: rangadó Torinóban

Rendhagyó módon kedvcsinálónkat kezdjük hátulról, azaz H csoporttal, minekután ebben a négyesben játsszák a játéknap legnagyobb érdeklődéssel várt összecsapását: a Real Madrid Torinóban vendégszerepel. A csúcstalálkozóra a spanyol bajnok készülhet kedélyesebb hangulatban, mivel a hétvégén a városi rangadón legyűrte az Atléticót, így a Primera Divisiónban már hat meccse veretlen, míg a BL-ben még hibátlan.

A Juventus viszont az előző körben pontokat hullajtott a BATE Boriszov ellen, és a „zebrák” a bajnokságban is botladoznak, szombaton a Napoli előtt hajtottak fejet, minek következtében „megindult” a kispad Claudio Ranieri alatt. A szakvezetőnek amúgy is van baja elég, hiszen Gianluigi Buffonra, Mauro Camoranesira és David Trezeguet-re továbbra sem számíthat sérülés miatt. Kedden mind a három labdarúgóra szüksége lenne.

Kollégája, Bernd Schuster a hétvégi fordulóban pihentette Arjen Robbent – kedden már csatasorba állítja -, Mahamadou Diarra és Guti viszont sérülés miatt nem játszott a derbin, és lehet, hogy a nevezettek a Juventus elleni BL-partin sem tudnak pályára lépni. Ellenben Fabio Cannavaro szereplése biztos. A Juvéban is megfordult védő nem számít szívélyes fogadtatásra Torinóban.

Fabio Cannavaro (balra) ellenfélként tér vissza Torinóba (MTI/EPA)

Fabio Cannavaro (balra) ellenfélként tér vissza Torinóba (MTI/EPA)

„Úgy gondolom, ugyanolyan fogadtatásban részesülök a szurkolók részéről, mint a csapat minden más volt játékosa, mikor ellenfélként tér ide vissza: gúnyolódásra, sértegetésre számítok. Ha így lesz is, az sem változtat azon a tényen, hogy pályafutásom két legszebb éve van mögöttem, amelyben életem legjobb játékát nyújtottam” – mondta aranylabdás játékos.

Csapattársa, a holland Ruud van Nistelrooy viszont azt magyarázta, hogy az Atlético legyőzése kellő lökést adhat a Real Madridnak a BL-meccsre: „A lehető legjobbkor jött ez a siker. Egyfajta önbizalom-injekció volt a számunkra, ugyanis nagyon kemény kaland vár ránk.”

A csoport másik találkozóján, az ex-szovjet derbin az orosz Zenit a fehérorosz BATE Boriszovot fogadja. Az UEFA-kupa címvédője első két BL-meccsét elveszítette, ugyanakkor a BATE az előző körben, a Juventus ellen megszerezte első pontját a legrangosabb európai kupasorozatban, így lépéselőnybe került a Zenittel szemben a harmadik helyért folytatott harcban. Ennek fontos állomása lesz a keddi, szentpétervári mérkőzés.

E csoport: megléphet a MU és a Villarreal

A csoportban papírformának megfelelően alakulnak a dolgok: a Manchester United és a Villarreal szökésben van. A két „nagy” kedden újabb lépést tehet a továbbjutás felé. A címvédő Celticet fogadja. A skót csapat a legutóbbi 18 idegenbeli BL-fellépéséből 17-szer lógó orral hagyta el a pályát, és a sok sérült miatt egy gyengébb csapat ellen sem mehetne biztosra, a MU ellen viszont a pontszerzés is bravúr lenne a részéről. Leginkább a támadószekció foghíjas, mivel Georgiosz Szamarasz mellett Jan Vennegoor of Hesselink és Chris Killen is sérült.

Ellenben a rivális gólfelelősei kiváló formában vannak. Wayne Rooney a múlt héten két gólt hintett a fehéroroszok elleni vb-selejtezőn, és a hétvégén a West Bromwichnak is betalált. Cristiano Ronaldo és Dimitar Berbatov szintén eredményes volt a legutóbbi bajnokin, és a bolgárnak a BL-ben is jól megy, az előző körben, az Aalborg ellen két gólt is szerzett. Sir Alex Ferguson menedzser reméli, csatárainak jó formája tartós lesz.

Wayne Rooney mellett a védők nem fognak unatkozni (MTI/EPA)

Wayne Rooney mellett a védők nem fognak unatkozni (MTI/EPA)

A Celtic edzője amondó: „Általában a jó játékosok döntik el a mérkőzéseket, márpedig a Manchester United tele van klasszisokkal” – magyarázta Gordan Strachan, aki szerint csapatának négy pontot kellene szereznie a MU elleni meccseken ahhoz, hogy legyen esélye a továbbjutásra.

Hasonló cipőben jár – a Celtichez hasonlóan egypontos – dán Aalborg is, amely kedden a spanyol ezüstérmes Villarreal otthonába látogat. A spanyoloknak több sérültjük is van (Nihat Kahveci, Ariel Ibagaza, Sebastián Eguren), ezzel együtt ők az esélyesek. Jóllehet, a főpróbájuk nem sikerült valami jól, mivel csak 0-0-t játszottak az Espanyol otthonában. Az Aalborg ugyanakkor hazai pályán kapott ki 2-1-re a Nordsjaellandtől.

Toni fókuszban

A csoportelső német Bayern München az UEFA-kupa előző kiírásában elődöntőt játszott olasz Fiorentinának ad randevút. A találkozó akár a továbbjutás szempontjából is meghatározó lehet, mégis elsősorban egy játékos miatt ígérkezik különösen érdekesnek. Luca Toni, a bajorok gólvágója korábban két évet húzott le a Fiorentinában, és 67 bajnokin 47 gólt szerzett.

„Nem tudom, a Fiorentina szurkolói miképp viselkednek majd velem, bár közülük még mindig sokan szeretnek, de most az ellenfél mezét viselem. Gyönyörű két évet töltöttem a firenzei csapatnál, sok gólt szereztem, és nagy dolgokat valósítottunk meg együtt” – pengetett érzelmi húrokat a világbajnok támadó, aki a BL-ben eddig még gólképtelen.

Luca Toni főszereplő lehet (MTI/EPA)

Luca Toni főszereplő lehet (MTI/EPA)

Annyi öröme persze lehet, hogy csapata három balul sikerült találkozó után (két vereség, egy döntetlen) a hétvégén újra nyert a Bundesligában – 1-0-ra verte idegenben a Karlsruhét.

A Fiorentina jó formában van, legutóbbi három bajnokiján kilenc pontot szerzett. A hétvégi fordulóban a duplázó Alberto Gilardino vezetésével 3-0-ra győzte le Regginát. A Milantól igazolt csatár valósággal szárnyal, ontja a gólokat. A Serie A-ban hatnál, a BL-ben kettőnél jár. „Kiváló a kapcsolatom Albertóval, mondhatom, barátok vagyunk, és jól tette, hogy a Fiorentinához igazolt. Szorítok a csapatnak és persze neki is, de csak akkor, ha nem ellenünk játszik” – jegyezte meg Toni.

A csoport másik meccsén a Lyon Bukarestbe látogat. A francia csapat ugyan az élen áll a hazája bajnokságában, ugyanakkor momentán bizony nincs kirobbanó formában: utóbbi két meccséből négy pontot szerzett, a BL-ben pedig még nyeretlen, miután a Fiorentinával és a Bayernnel is döntetlent játszott. Igaz, leendő ellenfele sem fürdőzik mostanság sikerekben: a Steaua egy hónapja nyert utoljára a román ligában, az európai kupaporondon pedig egy döntetlen, egy vereség a mérlege.

G csoport: csak a hangulattól tart az Arsenal

A csoport első helyén álló angol Arsenal Fenerbahce vendége lesz a keddi játéknapon. A török együttes nem tűnik félelmetesnek – eddig mindössze egy pontot szerzett -, a közönsége viszont igen – ezt emelte ki Robin van Persie is.

„Nem lesz könnyű, néhány éve ugyanis saját bőrömön tapasztaltam, mennyire fanatikusak a török szurkolók. Akkor igazán félelmetes volt a hangulat, és bizonyosan most sem lesz másképp. De ez nem ijeszthet meg bennünket, a saját játékunkat kell játszanunk, természeten nyerni szeretnénk” – nyilatkozta az „ágyúsok” holland csatára, aki a főpróbán, az Everton ellen góllal vette ki a részét csapata győzelméből (3-1).
A hétvégén a vállán megsérült Kolo Toure William Gallasszal és Bacary Sagnával együtt kihagyja a túrát, Samir Nasri, Nicklas Bendtner, valamint Johan Djourou játéka pedig kérdéses.

Az előző kiírásban a negyeddöntőig jutott Fener jelenleg a csoport utolsó helyén áll – miután a Portótól 3-1-re kikapott, a Dinamo Kijevvel pedig 1-1-es döntetlent játszott -, és a bajnokságban sem brillírozik. Két vesztes mérkőzés után a hétvégén szenvedve, Semih Sentürk hosszabbításban lőtt góljával verte 3-2-re a sereghajtó Kocaelisport együttesét.

Az FC Porto, amely az előző körben nagy verést kapott az Arsenaltól (0-4), hazai pályán, a Dinamo Kijev ellen javíthat. A portugál csapat öt forduló után vezeti a bajnokságot és még veretlen. Saját pontvadászatában egyébként a Dinamo Kijevnek is jól megy, a hátát nézi a mezőny, ráadásul pénteken 5-0-ra páholta el a vendég Zorja Luganszkot. A BL persze más kávéház, és ezt Kijevben jól tudják, hiszen a csapat az előző szezonban ezüstérmes lett az ukrán első osztályban, miközben a Bajnokok Ligájában pont nélkül esett ki a csoportkör után.

BL, csoportkör, 3. forduló:
E csoport:
Villarreal (spanyol)-Aalborg BK (dán), 20:45
Villarreal, El Madrigal. V.: Meyer (német)

Manchester United (angol)-Celtic (skót), 20:45
Manchester Old Trafford. V.: De Bleeckere (belga)

A csoport állása:
1. Manchester United 4 pont (3-0)
2. Villarreal 4 (1-0)
3. Celtic 1 (0-1)
4. Aalborg 1 (0-3)

F csoport:
Bayern München (német)-Fiorentina (olasz), 20:45
München, Allianz-Arena. V.: Benquerenca (portugál)

Steaua Bucuresti (román)-Lyon (francia), 20:45
Bukarest, Steaua Stadion. V.: Gilewski (lengyel)

A csoport állása:
1. Bayern München 4 pont
2. Lyon 2 (3-3)
3. Fiorentina 2 (2-2)
4. Steaua Bucuresti 1

G csoport:
Fenerbahce (török)-Arsenal (angol), 20:45
Isztambul. Sükrü Saracoglu Stadion. V.: Fröjdfeldt (svéd)

FC Porto (portugál)-Dinamo Kijev (ukrán), 20:45
Portó, Estádio do Dragao. V.: Hauge (norvég)

A csoport állása:
1. Arsenal 4 pont
2. FC Porto 3
3. Dinamo Kijev 2
4. Fenerbahce 1

H csoport:
Zenit (orosz)-BATE Boriszov (fehérorosz), 18:30
Szentpétervár, Petrovszkij Stadion. V.: Proenca (portugál)

Juventus (olasz)-Real Madrid (spanyol), 20:45
Torinó, Stadio Olimpico. V.: Stark (német)

A csoport állása:
1. Real Madrid 6 pont
2. Juventus 4
3. BATE Boriszov 1
4. Zenit 0

Ajánlott videó

Olvasói sztorik