Élet-Stílus

Újabb nagy falat juthat a Lenovónak

Jóllehet tombol a gazdasági válság, néhány cég, ha ügyesen keveri a kártyákat igen megerősödve kerülhet ki belőle. A Lenovo például azt fontolgatja, megvásárolja a vevőt kereső Fujitsu Siemenst.

Az aktuális gazdasági bizonytalanság oda vezet, hogy a cégek és a felhasználók egyre kevesebb pénzt fognak költeni. Ez ellen mi sem vagyunk immunisak. Időnek kell majd eltelnie ahhoz, hogy az emberek és a vállalatok ismét bízzanak. Éppen ezért fontos, hogy gyorsak és rugalmasak legyünk – jelentette ki Bill Amelio, a Lenovo vezetője.

Az óriáscég igyekszik felkészülni a csökkenő megrendelésekre, ám emellett ambíciózus terve is van. Amelio ugyanis elmondta, hogy egyáltalán nem tettek le arról az elképzelésükről, hogy részben vagy teljesen megvásárolják a Fujitsu Siemens Computers (FSC) végfelhasználói termékrészlegét. A szakember hozzátette: megvizsgálnak minden lehetőséget és továbbra is nyitottak az üzletre, amennyiben az árat kedvezőnek ítélik meg. A jelenlegi modell szerint a Fujitsu venné át a Siemens FSC-részesedését, míg a végfelhasználói részleget értékesítenék. Az FSC piaci értékét a szakértők egymilliárd euróra becsülik, a vegyes vállalati szerződés 2009-ig szól. Vagyis jövőre mindenképpen eldől, mi lesz az FSC-vel.

A legkitartóbb érdeklődő mindenesetre a Lenovo. A cég a legutóbbi üzleti esztendő utolsó negyedévében 30 százalékkal növelte eladásait az európai, közel-keleti, afrikai régióban és a folyamat az új üzleti negyedév első félévében sem változott. A vállalat ezenkívül augusztusban bejelentette, hogy – konkurenseihez hasonlóan – olcsó netbookkal jelentkezik, valamint számítógépgyárat létesít Lengyelországban. Az új, évi 1,7 millió készüléket előállító és 4 millió euróból megvalósuló üzem várhatóan idén decemberben kezd működni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik